Wednesday, June 30, 2010

Piparmündijäätis šokolaaditükkidega


Minu lemmik jäätis on piparmündijäätis. Mõned aastad tagasi oli seda väga raske Eesti poodidest leida. Aga kes otsib, see leiab. Minu piparmündijäätise tegu algas suure mõttetööga-kuidas saada piparmündi maitset? Tahtsin  minna lihtsama vastupanu teed ning otsisin poest piparmündi essentsi. Vot, ei leidnudki. Siis otsustasin osta naturaalset piparmünti ning igaks-juhuks võtsin kaasa ühe paki Kalevi piparmündi lutsukomme. Kodus hakkas suur piparmündi hakkimine ja püreestamine ning nuputamine. Ma ei suutnud mitte millegi geniaalsega lagedale tulla. Lõpuks meeleheites otsustasin siiski katsetada kommidega ning need purustada. Tegin seda nii, et panin kommid koos paberiga kilekotti ja andsin pesapallikurikaga paar tugevamat obadust (jah, naabritele võis avaneda naljakas vaatepilt). Endiselt polnud tulemusega rahul. Siis taipasin purustada komme kohviveskis. Ja nii sündiski kõige maitsvam ja lihtsam moodus. Kohviveskis purustades sain õhkõrna piparmündise tuhksuhkru, mida oli hea vähehaaval lahustada väikses koguses vahukoores. Jäätis tuli täpselt selline, nagu poes. Isegi värvus oli õrnroheline. Jagasin oma vaimustust koos piparmündijäätise austajaga ja nüüd on jäätis küll otsas...

Vaja läheb:
6dl vahukoort
1 purk kondenspiima
50g tumedat šokolaadi
14 piparmündi lutsukommi (kasutasin Kalevi omi)

Haki šokolaad peeneks ja purusta piparmündikommid (näiteks kohviveskis). Võta võimalikult väike kogus (umbes 0.5dl) vahukoort ja hakka selles tasapisi piparmündikommi puru lahustama. Vahusta vahukoor õrnaks vahuks, lisa ülejäänud vahukoor milles lahustasid komme, vahusta tugevamaks vahuks. Nüüd lisa ka kondenspiim. Viimasena sega hulka šokolaaditükid. Vala jäätisemass jäätisekarpi ja pane sügavkülma 5-8 tunniks.

5 comments:

  1. Väga mõnusa piparmündise maitse saab ka Monin siirupeid kasutades, boonusena veel erkroheline värvus. Neid on kohvipoodides Viru keskuses, Roccas ja Järvel saada. Ja mitte lastele mõeldud jäätisesse sobib hästi ka creme de menthe.
    Aga tegelikult tahtsin öelda, et piparmündijäätis on ka minu üks lemmikuid. Šokolaaditükkidega :)

    ReplyDelete
  2. Siirupite peale ma ei tulnudki, selle asemel tegin ise siirupilaadse vedeliku. Kindlasti proovin järgmine kord piparmündisiirupiga! :)

    ReplyDelete
  3. Tean ühte vahvat tädi, kes keedab piparmündisiirupit ise. Lihtsalt paneb palju-palju piparmünti suhkrusiirupisse madalale kuumusele vaikselt podisema. Siirup tuleb täitsa roheline ja vaniljejäärise peale väga hea, ilmselt sobib sisse ka. (melissiga samamoodi ja tee sisse on mõlemad ka suurepärased).

    ReplyDelete
  4. Ooo, väga kift mõte! Seda peab küll järgi proovima kuna kõik mis puudutab piparmünti on mu lemmik.

    ReplyDelete