Sunday, May 9, 2010

Legendaarne küpsisetort


Seda küpsisetorti olen ma teinud aastaid ja see on saanud meie pere suurimaks lemmikuks. Enamikel tähtsamatel puhkudel ja tähtpäevadel on see lihtne küpsisetort laual. Puding annab sellise mõnusa kreemja maitse ja kohviga immtutamine annab omaltpoolt mahlakust. Küpsised on laotud 3x4 laiuselt ja neid on 5 kihti.



 Vaja läheb:
4.5 pakki heledaid küpsiseid (Selga)
250g Tere kakaopudingut
250g Tere vaniljepudingut
200ml vahukoort
3tl suhkrut

Immutamiseks:
2.5dl vett
2tl lahustuva kohvi pulbrit

Sega omavahel vesi ja lahutstuv kohvi. Kasta küpsised ükshaaval kohvi sisse ja lao valmis esimene kiht. Määri küpsistele pool vaniljepudingust. Kasta küpsised jälle ükshaaval kohvi sisse ja lao peale teine kiht. Nüüd määri peale pool kakaopudingust. Tee nii 5 kihti. Seejärel vahusta vahukoor 3tl suhkruga tugevaks vahuks. Määri vahukoor viiendale küpsisekihile, võid ka äärtele määrida. Pane külmkappi üleöö seisma. Kaunista vastavalt maitsele (riivitud shokolaad, marjad, pähklid vms...)

9 comments:

  1. Mitmele sellest kogusest jätkub?

    ReplyDelete
  2. Mina ladusid küpsised 3x4 ritta, ehk 12tk tuli kokku (5 kihti küpsiseid). Võid ka õhema teha ja laiemalt laduda küpsiseid, siis tuleb rohkem tükke ka.

    ReplyDelete
  3. kuidas see vahukoor nii ilusti peale jäi(kandiliselt)

    ReplyDelete
  4. Tegu on suure tordiga, mitte eraldi tehtud väikeste koogikestega. Ehk siis see konkreetne tükk on lõigatud koogist. Vahukoor taheneb külmkapis veidi, selle pärast hoiabki kenasti :)

    ReplyDelete
  5. kas lahustuvat kohvi pulbrit saaks millegagi ka asendada?

    ReplyDelete
  6. Küpsisetordis tegelikult ei ole oluline millega kooki immutada. Minule meeldib kohviga, kuigi kohvi maitset külge ei jää, jääb selline mahe ja neutraalne. Asendada saad lihtsalt tavalist kohvi keetes, kas siis presskannus või masinaga. Arvesta siis sellega, et kohvi keedaksid paraja portsu, nii 2.5dl. Mina lihtsalt olin laisk ja tegin lahustuva :)

    ReplyDelete
  7. aitäh imemaitsva retsepti eest :) kuigi alguses öeldi mulle, et küpsisetort ei ole mingi saavutus (kuna seda oskavad kõik teha), võeti pärast tordi maitsmist oma sõnad tagasi ja kõik kiitsid taevani seda torti :) nämm-nämm! kindlasti teen seda mõni teine x jälle :) Päikest!

    ReplyDelete
  8. Väga tore, et maitses! Minult nõutakse seda torti igaks tähtpäevaks. Sellest on kujunenud traditsiooniline lemmik. Tavalised kohupiimaga küpsisetordid on minu jaoks veidi igavavõitu, selle pärast tundubki see pudinguga variant selline mõnus ja huvitavam :)

    ReplyDelete