Wednesday, May 12, 2010

Lahtine pirukas singi ja sinihallitusjuustuga


Tegin väikese inventuuri arvutis olevatele toidupiltidele ja avastasin, et olin unustanud eelmisel nädalal küpsetatud maitsva sinihallitusjuutupiruka retsepti siia üles panna. Vend ja isa, kes muidu kõige suuremad sinihallitusjuustu sõbrad pole sõid seda pirukat suure isuga. Mina aga olen täiesti vaimustuses sellest- mõnus kaerahelbene põhi ja sinihallitusjuust moodustavad ideaalse koosluse. Pilt tuli natukene nadi välja, aga usun et sellest pole väga hullu. Mai kuu on üks askeldamist ja sebimist täis kuu- igasugused tähtpäevad ja sünnipäevad. See annab aga hea võimaluse uhkete tortide ja kookide küpsetamiseks. Reedel on minu enda tähtis päev- mõtlesin ja mõtlesin, et mida uhket ja head siis küpsetada. Idee on nüüdseks olemas, sellest lähemalt reedel, või halvemal juhul laupäeval.

Vaja läheb:
75g pehmet võid
1tl soola
1tl küpsetuspulbrit
1 muna
2.5dl jahu
1.5dl kaerahelbeid

250g sinki
1 suurem sibul
50g sinihallitusjuustu
2 muna
2dl piima
sool, pipar

Löö muna lahti ja sega soolaga. Lisa toasoe või ja vähehaaval jahu ning ka küpsetuspulber. Lisa vaheldumisi ülejäänud jahu ja kaerahelbed ning sõtku/sega ühtlaseks massiks. Pane u 15 minutiks külmkappi.
Samal ajal haki sink, sibul ja sinihallitusjuust väikesteks kuubikuteks. Pruunista pannil sibul, lülita kuumus välja ja lisa juurde sink, sega läbi. Võta tainas külmkapist, rulli rattaks ja aseta 24cm koogivormi põhja nii, et ulatuks umbes 2cm ka äärtele. Küpseta põhja umbes 200 kraadi juures 10 minutit (et ääred alla ei vajuks, võid küpsetamise ajaks panna puutikukesed ääri hoidma). Võta põhi ahjust ja tõsta lusikaga singi-sibulasegu põhjale, aja ühtlaselt laiali. Seejärel laota peale väikesed sinihallitusjuustu kuubikud. Sega omavahel kausis piim ja munad ning maitsesta soola ja pipraga. Vala piruka põhjale ja küpseta 200 kraadi juures veel 25-30 minutit, või seni kuni muna-piimamass on hangunud. Enne serveerimist lase jahtuda.

No comments:

Post a Comment