Friday, April 2, 2010

Kiir-pasha (hästi hästi suur)

Pasha tegemine on meie peres iga aastaseks traditsiooniks kujunenud ja seda alati sama retsepri järgi. Samuti teeme me selle alati nii suure, et pärast on tükk tegemist selle söömisega (suurushullustus ilmselgelt...). Ma ei teagi kust see retsept pärit on, aga nimetuseks on sellel Kiirpasha. Vist seetõttu, et ta ei vaja mingit kuumutamist, vahukoore töötlemist ega munade segamist. Ja maitse poolest on ta selline mõnus, koos pähklite ja marmelaadiga ning meenutab ehk veidi kohukest. Mina nautisin seda kreemjat ampsu täna kohviga. Väga sobilik kooslus.

Vaja läheb:
12 pakki 5% kohupiima (pool nendest vanilje omad)
2 pakki TOASOOJA võid (350g)
2 pakki marmelaadi
150g mandleid
150g sarapuupähkleid
5-10sl suhkrut
3tl vaniljesuhkrut
kaunistamiseks mandlilaaste ja maasikaid

Haki pähklid ja marmelaad meelepärasteks tükkideks. Sega omavahel kohupiim ja toasoe või. Lisa ka suhkru ja vaniljesuhkur. Seejärel lisa kohupiimasegule hakitud pähklid ja marmelaad ning sega ühtlaselt läbi. Võta suurem kauss, kuhu segu mahuks. Vooderda see kas toidukilega või marliga (nii et äärtest jääks materjali üle, et hiljem kohupiima pind sellega katta). Tõsta kohupiimasegu vooderdatud kaussi. Seejärel kata kohupiima pind äärtest üle jäänud materjaliga. Juhul kui kasutad toidukile, tuleb sinna noaga auke teha. Võta kausist suurem taldrik/alus/plaat. Kummuta kauss sellele tagurpidi seisma ning jäta ta külmkappi ööpäevaks nõrguma. Järgmisel päeval eemalda kile/marli ja  kummuta kohupiimamass taldrikule või serveerimisalusele.


4 comments:

  1. Sooviksin lisainformatsiooni:)
    Kuna olen algaja, aga see tundub olema selline lihtne:) Midagi põhja kõrvetada vähemalt ei saa:D
    Kui suur see kauss olla võiks? Et ta ikka koogikuju tuleks? Pigem, kui suur on see tainakogus siis vms?
    Emal on tulemas sünnipäev ja sooviksin selle valmis meistedada:)
    Kuid usu, kui Sa ütled, et see on raske ja ma ei tuleks sellega toime ( Rõhutan, olen tõesti algaja ja kooke ilma retseptita ei tee ), siis ma ei hakka üritamagi. Soov oleks ju, et tuleks ilus väljanägemine ja hea maitseelamus:)

    ReplyDelete
  2. Tere!
    Valmistuskäigult on see Pasha tõepoolest lihtne. Kuid ei tasu unustada, et põhikomponendiks on siiski kohupiin ning maitse poolest jääb ta umbes sarnaseks. Päris koogimõõtu ta välja ei anna, jääb selline veidi pehme.
    Kausi mõõtsin üle ja läbimõõt oli sellel 24cm ning kõrgus 10cm. Samas, anuma võid valida ükskõik millise, kasvõi kandilise. Kõige lihtsam on tainas valmis segada ning alles siis vaadata, kui suurde anumasse sa selle paigutad. Oluline on see, et anum oleks ääreni täidetud (kui sa selle taldrikule tagurpidi asetad, säilitab ta oma kuju).
    Väiksele seltskonnale on see kook ilmselt liiga suur, mina teeks pool kogust (siis tuleb võtta ka väiksem anum). Raske selle valmistamine ei ole, aga taldrikule tagurpidi kummutamine (NB, kaussi ära võta ära) võib veidi hirmu esimsel korral valmistada.
    Alternatiivina üks lihtne ja võluv sünnipäevakook võiks olla näiteks see:

    http://maitsevhea.blogspot.com/2010/09/banaani-vahukooretort.html

    ReplyDelete
  3. Just see kausi kummutamine ja see protsess tundubki hirmus, muidu ehk polekski:D
    See suurus tundubki täpselt paras:) Piisavalt suur, sööjaid on palju ja kõik parajad maiasmokad:P

    Vaatasin ka seda torti, samuti maitsev. Aga miinuseks ongi see, et ema banaane ei söö..

    Usun, et see Pasha on just sobilik:)

    ReplyDelete
  4. No siis pole ilmselt muud, kui Pasha valmis teha :) Aga kui ikkagi kartma lööd, siis kihilises tordis saad banaanide asemel mingit muud pehmemat puuvilja kasutada (nt apsikoos või hoopiski kirsikompotti). Loodan, et Pasha tuleb maitsev :)

    ReplyDelete