Thursday, April 15, 2010

Sidruniruudud

Sõbranna pakkus mulle maitsta ühte enda tehtud sidrunikooki. Ma olen alati olnud millegi pärast väga skeptiline maiustustesse, mis sidrunit sisaldavad. Aga no see kook lükkas kõik mu kahtlused ja eelarvamused sidruni suhtes ümber. Jumalik kook! Selline keeksilaadne, aga nii sidrunine ja maitsev ning kergelt hapukas. Meeltesegaduses tegin kogemata pool taina kogusest ega viitsinud seda viga parandada. Seetõttu tulid minu sidruniruudukesed nii õhukesed, aga siia ma panen siiski õige retsepi õigete kogustega. Valmistun vaikselt homseks küpsetusmaratoniks-ulatan oma sõbraliku abikäe ürituse toitlustamiseks, ning seda just magusate küpsetiste poole pealt. Homses postituses teen kringlit (esimest korda, kui aus olla. nii et see saab olema üks ohtlik riski peale minek) ning toorjuustu-shokolaadikooki, kellega ma olen enam-vähem juba sõbraks saanud. Aga siin siis sidruniruudud:



Vaja läheb:
175-200g toasooja võid
8sl suhkrut
4 muna
0.25tl soola
1 suurem sidrun
5.5-6dl jahu
2tl küpsetustpulbrit
1.5tl vaniljesuhkrut
3-4sl tuhksuhkrut

Vahusta või suhkruga ning lisa juurde munakollased. Riivi sidruni koor (eriti lihtne on seda teha noaga õrnalt kraapides. NB-mitte riidiva koore alust pehmet valget osa, see teeb mõruks) ning lisa eelnevale segule. Sega eraldi kausis kuivained ning sõelu tainale. Sega läbi. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ning sega juurde tainasegule. Vala väiksemale ahjuplaadile või 26cm lõbimõõduga koogivormi. Küpseta  180 kraadi juures 20-30 minutit. Pigista sidrunist kogu mahl välja ja sega see tuhksuhkruga. Torgi puutikuga koogi sisse auke ning immuta kook sidruni mahlaga. Ei pea kogu mahla ära kasutama, silma järgi (et liiga vesiseks ja lötsuks ei läheks). Lase natuke seista.

1 comment:

  1. Isver, ma ei tea nüüd, milles asi, aga minul see kook küll NII hele ei tulnud :/ pigem ikka kuldpruunikas, nagu keeksid ikka...

    Ja no see vormi valamise jutt.. ma pidin seda tainast ikka pigem tõstma, kui et valama... :)

    Aga maitse on sidrunine!!

    Piret

    ReplyDelete