Thursday, April 29, 2010

Vale-šokolaadikook (7-8tk)



Selle retsepti sain Ragne blogist. Tõesti, kook on täielik petukaup ja seda ainult heas mõttes. Pettis kõik sööjad ära-nad olid täiesti kindlad, et kook pakatab šokolaadist. Kuigi koogis kasutatakse kohvi, ei ole selle maitset lõpuks tunda. Kohv annab juurde mahlasust ja koos kakaoga moodustab sellise shokolaadi-laadse maitse. Väga mõnus. Seda retsepti saab kasutada edukalt ka koogipõhja valmistamiseks.


Vaja läheb:
150g võid
4.5sl kakaod (naturaalne)
4.5dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
2tl vanillisuhkrut
3 muna
6sl suhkrut
1.5dl kanget kohvi (kasutasin lahustuvat, 2tl)

Kaunistamiseks 25-50g šokolaadi, natuke kookoshelbeid.


Sega kausis omavahel kuivained. Sulata või ning lisa kuivainete segule. Lisa ka munad ja leige kohv ning sega läbi. Vala küpsetuspaberiga vooderdatud 24cm koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil veidi jahtuda. Haki šokolaad pisemateks tükkideks, pane kilekotti ning kilekott omakorda kuuma vette. Kui šokolaad on sulanud tee kilekotti auk ning pritsi glasuur koogile. Raputa peale kookoshelbeid.

Wednesday, April 28, 2010

Lihtne hapukoorekook (7-8 tk)

Nii kaua, kui see postitus seal blogis olnud on, on minu peas vahelduva eduga keerelnud mõtted sellest koogist. Jumal teab miks ma seda pole varem proovinud küpsetada, aga õnneks sai see täna ära tehtud. Maitselt meenutab väga palju toorjuustukooki-seda arvamust jagas minuga ka üks pereliige. Serveerida tuleks kindlasti mõne hea toormoosiga-minu jaoks oli see lahutamatu komponent.



Vaja läheb:
100g Digestive küpsiseid
82g Kalevi tavalisi küpsiseid (pool pakki)
50g võid
2tl kaneeli
4-5sl toormoosi (kasutasin jõhvika oma)

500g hapukoort
3 muna
4sl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
2sl tärklist

Purusta küpsised. Sega juurde kaneel ja sulatatud või. Suru mass 24cm küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Tõsta natukeseks ajaks külma. Samal ajal sega munad suhkru, vanillisuhkru ja tärklisega ühtlaseks massiks. Lisa juurde ka hapukoor, sega läbi. Võta külmkapist koogivorm ja tõsta lusikaga küpsisepõhjale õhukese kihina moosi, aja õrnalt laiali. Vala peale hapukoore mass. Küpseta 175 kraadi juures 30-45 minutit (kook võib küpseda natukene lõhki). Ahjust välja võttes võdiseb ta natuke, lase taheneda. Serveeri meelepärase moosiga.


Sunday, April 25, 2010

Makra-hiinakapsa salat (2-3 portsionit)


Sellest salatist on saanud minu lemmik salati. Idee sain jällegi meie toidukauplustest. Ma nüüd täpselt ei mäleta, kas ma ostsin seda Selverist või Maksimarketist, aga ta maitses nii mõnusalt ja kergelt, et tekkis soov kohe ise järgi proovida. Kirjutasin komponendid üles ja ootasin valmistamiseks sobivat hetke. Majoneesi ja hapukoort panin siiski silma järgi, siia kirjutasin umbkaudse koguse.

Vaja läheb:
0.5 hiinakapsast (380g)
280g maisi (üks purk)
150g makrat
50g majoneesi
50g hapukoort
soola

Haki hiinakapsas hästi peeneks. Sega juurde mais, hapukoor ja majonees. Haki makra umbes 1cm laiusteks kangideks ning sega salatile juurde. Maitsesta soolaga.

Saturday, April 24, 2010

Ricottakreemi purukook marjadega (8-9 tk)



Mitu päeva vaatasin, et külmkapis on üks pakk ricotta kohupiima. Arvutis oli juba pikka aega ootamas ricotta koogi retsept seetõttu otsustasid seda katsetada. Hakkasin täidist valmistama, võtsin kohupiimalt kaane pealt ära ja üllatus oli suur- vastu vaatas kreemjas toorjuustu meenutav mass. Lugesin paki pealt: kohupiimakreem RICOTTA. Tohohh. See selleks, ei lasknud end heidutada. Kreem maitses koos suhkru ja vaniljesuhkruga nii hästi, et ma ei kaotanud lootust. Kook sai valmis, maitsesin- ooo! Tõesti, see oli viimase aja üks meeldivamaid üllatusi. See ricotta kreem on midagi erilist ja müstiliselt head. Usun, et tavalise kohupiimaga poleks pooltki nii hea tulnud. Kogu pere kiitis, ise jäin ka väga rahule. Kindlasti üks retsept minu lemmik-retseptide raamatusse juurde!

Vaja läheb:
175g võid
3.5dl + 1dl jahu
4sl suhkrut
1tl soola
1.5tl küpsetuspulbrit
2tl vanillisuhkrut
4sl kakaod (naturaalne)

500g ricotta kohupiimakreemi
3 muna
1tl vanillisuhkrut
3sl suhkrut
1tl tärklist (marjade segamiseks)
2dl marju (kasutasin mustsõstraid)

Puru jaoks vala 3.5dl jahu ja ülejäänud kuivained kaussi-sega. Lisa või ja töötle puru taoliseks massiks (seda on hea teha suure puulusikaga). Suru 2/3 tainast 26cm koogivormi põhja. Kaussi jäänud 1/3 purule lisa ülejäänud 1dl jahu, sega kuni tekib veel purusem mass. Valmista täidis- sega ricotta kohupiimakreem munade, suhkru ja vaniljesuhkruga ning kalla koogipõhjale. Sega omavahel tärklis ja marjad ning raputa täidisele peale. Viimasena pudista peale puru. Küpseta 200 kraadi juures 35-45 minutit. Lase veidike jahtuda enne serveerimist.

Friday, April 23, 2010

Värviline munariis (ühele)

Elisi retseptist inspireerituna tegin endale õhtusöögiks mõnevõrra sarnase toidu. Koguseid ma päris täpselt ei jälginud, aga püüan siiski siia kirja panna. Polnud ise kunagi tulnud selle peale, et kasutada muna riisi või nuudlite juures. Ometigi Hiina toit mulle maitseb ja sealne muna-riisi kooslus on iseenesest mõistetav. Mul on hea meel, et suutsin enda jaoks selle lihtsa ja maitsva koosluse avastada.



Vaja läheb:
2-2.5dl keedetud riisi
4 sl kapsa-porgandisalatit
1 muna
2sl tšillikastet
sool,pipar

Keeda riis. Löö muna pannile, prae madalal kuumusel pidevalt segades, et tekiks peenike munapudru (lihtne on lusika või pannilabidaga pannil munarebu poolküpselt "tükeldada"). Lisa juurde riis, kapsa-porgandisalat ja tšillikaste. Kuumuta veidi ja soovi korral võib maitsestada soola-pipraga. Saadud kooslus sobib väga hästi lisandina mõne toidu kõrvale.

Thursday, April 22, 2010

Küpsetatud jogurtikook (8tk)


Mulle meenus kui pehme ja kreemja maitse annab jogurt küpsetistele. Kuna meie pere on suur jogurtisõber, on meil alati külmkapp jogurteid täis. Suurest sümpaatiast selle piimatoote vastu otsustasin proovida seda lihtsat jogurtikooki. Tavalise igava muretaina põhja asemel tegin kakao-kaerahelbe põhja. Mõnus krõbe põhi ning siidine täidis moodustavad igati hea koosluse. Lihtne, väga maitsev!

Vaja läheb:
75g pehmet võid
1.5dl kaerahelbeid
2. 3dl jahu
0.5tl küpsetuspulbrit
2sl suhkrut
1sl kakaod
1 muna

400g jogurtit (kasutasin 2% maasikajoguritit)
3 muna
1tl vanillisuhkrut
2-3sl paksemat moosi

Valmista põhi- selleks sega omavahel muna, suhkur ja kakao. Lisa või ja vähehaaval jahu ning küpsetuspulber. Vaheldumisi lisa kaerahelbed ja jahu, sega kuni tekib ühtlane mass (mingi hetk on kergem sõtkuda, kui tainas enam nii kleepuv pole). Pane umbes 15 minutiks külmkappi.
Rulli tainas lahti, aseta 24cm koogivormi põhja nii, et ulatuks veidike ka äärtele. Määri koogi põhjale õhukese kihina moosi. Sega omavahel jogurt, munad ja vanillisuhkur ning vala põhjale. Küpseta 200 kraadi juures 30-40 minutit.
Kook jääb ahjust välja võttes veidike võdisema. Lase mõni tund taheneda. Maitseb kõige paremini külmalt.


Üks tükk annab umbes 240 kcal.

Sunday, April 18, 2010

Juustu-sarvesaiad (16tk)



Üllatavalt lihtne retsept, nii valmistamise kui koostisosade poole pealt. See-eest on tulemus nii maitsev, et on raske end tagasi hoida. Saiakesed kadusid ahjust tulles mõne hetkega. See tähendab ainult seda, et järgmine kord tuleb teha topeltkogus. Ja tainas on väga praktiline-seda saab kasutada ka muude soolaste pirukate tegemiseks ning täidise saab valida vastavalt hetke eelistustele. Ideaalsed saiad, mida hommikul kiirelt valmistada ja seejärel kohvi kõrvale nautida. Tänuväärne retsept pärineb jällegi Nami-Namist.

Vaja läheb:
4dl jahu
2dl riivjuustu
2tl küpsetuspulbrit
0.5tl soola
50g margariini
2dl hapukoort

Täidis:4 paksu viilu juustu
Peale määrimiseks: muna

Riivi juust ja sega jahu, küpsetuspulbri ja soolaga. Lisa juurde pehme margariin ja hapukoor. Sega/sõtku ühtlaseks massiks. Kui tainas on natuke kleepuv, lisa veel jahu. Jaota tainas kaheks palliks. Rulli õhukeseks kettaks ja lõika neljaks, seejärel lõika iga sektor omakorda kaheks (ehk terve ratas tuleb lõigata 8'saks osaks). Lõika iga viil juustu neljaks kangiks ja seejärel veel pooleks. Aseta sektori laiemasse ossa kaks väikest kangi juustu, keera laiemast otsast rulli, aseta ahjuplaadile ning painuta veidike kõveraks. Toimi samamoodi ülejäänud sektoritega. Seejärel korda eelnevat teise tainapalliga. Määri sarvesaiad pealt munaga ja küpseta 200-225 kraadi juures 10-15 min või seni kuni nad on pealt kuldpruunid.


Üks saiake annab umbes 130kcal.

Saturday, April 17, 2010

Toorjuustukook valge šokolaadiga (8-9tk)

Ja et kringlist vähe polnud, küpsetasin ma samal päeval ka juustukoogi tänutäheks abivalmis noormeestele. Reptsepti sain Nami-Namist ja toimisin täpselt retsepti järgi, nii et ma seda valmistuskäiku siia lisama ei hakka. Koogi küpsemise ajaks panin ahju ka ühe veenõu, sest juustukook armastab küpseda niiskes keskonnas (muidu ta võib lõhki küpseda). Poisid jäid koogiga väga rahule, kiitsid ja ütlesid, et on väga mõnus kreemjas. Sain ise ka tükikese maitsta, ja tõepoolest- suurepärane. Pilt on kiiruga enne peole minekut tehtud. Kook mahtus ilusti vastlakuklite karpi, jäi isegi selline mulje nagu oleks poest ostetud.


Esimene kringlitegu (suur plaaditäis)


Reede oli see päev, kus ma pidin ürituse tarbeks kringli küpsetama. Ja et kindla peale välja minna (ilma igasuguste äpardusteta) võtsin ma pärmitaina retsepti Ragne blogist. Ja ma ei pidanud kahetsema. Tainas kerkis väga ilusti ja ahjus küpses pehmeks ja õhuliseks. Kõik sõid ja kiitsid, ise olin ka enda üle ääretult uhke.


Vaja läheb:
25g pärmi
1.5dl piima + 1.5dl vett (3dl piima-vee segu)
0.5muna
1dl suhkrut + 3tl (pärmi vedeldamiseks)
1tl soola
9dl jahu
4sl õli

150 rosinaid
50g tumedat shokolaadi
2 peotäit pähkleid
75g võid
4sl kakaod
3sl suhkrut

Glasuur:
50g shokolaadi
50g võid
3tl suhkrut


Pudenda pärm kruusi, lisa 3tl suhkrut ja sega. Lase natuke seista, kuni pärm on vedel. Sega omavahel soe vesi ja piim. Lisa vedaldatud pärm piima-vee segule. Löö muna tassi, sega läbi ja vala pool sellest piima-pärmi segusse. Lisa 1dl suhkrut ja 1tl sool. Sõtku juurde jahu. Kõige lõpus lisa õli ning sõtku läbi. Pane sooja kohta kerkima umbes 30-45 minutiks.
Haki pähklid, 50g shokolaadi ja pane rosinad natukeseks ajaks likku. Kui tainas on kerkinud, puista lauale jahu, vala tainas kausist lauale ning rulli piklikuks ja suhteliselt õhukeseks. Täidise jaoks sulata või, lisa juurde suhkur ja kakao ning sega läbi. Määri see tainale. Pudista peale pähklid, shokolaad ja rosinad. Lase või-kakao segul veidike hanguda. Seejärel rulli kokku, lõika rull pikkupidu pooleks ning põimi 2 haru omavahel kokku. Aseta ahjuplaadile ringi kujuliselt. Määri õrnalt munaga ning küpseta 200-225 kraadi juures 20-30 minutit. Lase jahtuda.
Glasuuriks sulata või ja 50g shokolaadi. Lase paar minutit jahtuda ning nirista kringlile. Lase taheneda.



Üks pilt siis tervest kringlist ja minust enne pidu ( :

Thursday, April 15, 2010

Sidruniruudud

Sõbranna pakkus mulle maitsta ühte enda tehtud sidrunikooki. Ma olen alati olnud millegi pärast väga skeptiline maiustustesse, mis sidrunit sisaldavad. Aga no see kook lükkas kõik mu kahtlused ja eelarvamused sidruni suhtes ümber. Jumalik kook! Selline keeksilaadne, aga nii sidrunine ja maitsev ning kergelt hapukas. Meeltesegaduses tegin kogemata pool taina kogusest ega viitsinud seda viga parandada. Seetõttu tulid minu sidruniruudukesed nii õhukesed, aga siia ma panen siiski õige retsepi õigete kogustega. Valmistun vaikselt homseks küpsetusmaratoniks-ulatan oma sõbraliku abikäe ürituse toitlustamiseks, ning seda just magusate küpsetiste poole pealt. Homses postituses teen kringlit (esimest korda, kui aus olla. nii et see saab olema üks ohtlik riski peale minek) ning toorjuustu-shokolaadikooki, kellega ma olen enam-vähem juba sõbraks saanud. Aga siin siis sidruniruudud:



Vaja läheb:
175-200g toasooja võid
8sl suhkrut
4 muna
0.25tl soola
1 suurem sidrun
5.5-6dl jahu
2tl küpsetustpulbrit
1.5tl vaniljesuhkrut
3-4sl tuhksuhkrut

Vahusta või suhkruga ning lisa juurde munakollased. Riivi sidruni koor (eriti lihtne on seda teha noaga õrnalt kraapides. NB-mitte riidiva koore alust pehmet valget osa, see teeb mõruks) ning lisa eelnevale segule. Sega eraldi kausis kuivained ning sõelu tainale. Sega läbi. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ning sega juurde tainasegule. Vala väiksemale ahjuplaadile või 26cm lõbimõõduga koogivormi. Küpseta  180 kraadi juures 20-30 minutit. Pigista sidrunist kogu mahl välja ja sega see tuhksuhkruga. Torgi puutikuga koogi sisse auke ning immuta kook sidruni mahlaga. Ei pea kogu mahla ära kasutama, silma järgi (et liiga vesiseks ja lötsuks ei läheks). Lase natuke seista.

Monday, April 12, 2010

Banaanimuffinid kookosega (12 tk)


See nädal tõotab tulla tihe ja küpsetamist täis. Viimane pakub mulle ainult rõõmu. Täna praadisin endale nii nii mõnusaid shampinjone balsamicoga. Tõesti, üks lihtne lisand annab nii palju juurde. Valmistamise käiku oleks vist tobe siia üles kirjutada. Ja kuna kausis vaatasid mulle vastu 2 banaani, mis olid ohtlikult tumedamaks läinud, võtsin ma ette ammu oodanud banaanimuffinite retsepti, mis on pärit siit blogist. Üks pereliige ütles, et need on parimad muffinid, mida ta saanud on.

Vaja läheb:
2 banaani
4dl jahu
1dl kookoshelbeid
2.5sl suhkrut
1.5dl hapukoort
törts piima
2tl küpsetuspulbrit
0.5tl soodat
noaotsatäis soola
1 muna
50g võid/margariini
1tl vanillisuhkrut
2tl tärklist

Puru jaoks : 0.5dl kookoshelbeid,  0.5sl fariinisuhkrut, 1sl margariini, 0.5tl kaneeli.

Sega kausis kõik kuivained. Sulata margariin, lase veidi jahtuda ja sega hapukoore, piima ning munaga. Lisa kuivanete segule ning sega õrnalt läbi. Tükelda banaanid, sega tärklisega ning lisa tainale. Sega kogu tainas ühtlaselt läbi ja tõsta muffinipesadesse. Näpi sõrmede abil puru materjal sõmeraks ning puista tainale peale. Küpseta 175 kraadi juures 25-30 minutit.



Üks muffin annab umbes 180 kalorit.

Sunday, April 11, 2010

Kohevad lusikapannkoogid (2-3 sööjat)


Pannkookide tegemiseks on päris raske mingit kindlat retsepti anda. Igal ühel on välja kujunenud oma kindel küpsetamise viis. Mulle maitsevad väikesed paksud pannkoogid. Arvan, et see on mõjutus lapsepõlvest, kus vanaema juures sai peaaegu et iga hommik selliseid väikseid ja pakse pannkooke söödud. Ise olen kogu aeg üritanud sinnamaani välja jõuda, et ka mul tuleksid sellised vanaema-laadi pannkoogid. Peab ütlema, et tänased pannkoogid olid peaaegu täpselt see, mida ma otsinud olen. Arvan, et see paksus ja kohevus oli saavutatud tänu keefiri-hapukoore kooslusele.

Vaja läheb:
2 muna
150g hapukoort
1-2dl keefirit
3sl suhkrut
3dl jahu
0.5tl soola
1tl vanillisuhkrut
1tl soodat

Sega munad suhkruga, lisa keefir ja hapukoor ning sega veel. Lõpuks sõelu juurde jahu ja teised kuivained ning sega ühtlaseks tainaks. Kui tainas on liiga paks, siis lisada veel keefirit.

Saturday, April 10, 2010

Peaaegu Tuneesia salat


Ükskord ostsin poest ühte huvitavat salatit, kus oli sees riis. Kirjutasin üles ka need komponendid ja sain teada, et see oli Tuneesia salat. Jube maitsev ja vaheldusrikas. Seekord tegin salati kodus olevatest ainetest, mõned asjad jäid küll puudu, aga salat tuli hea. Õige Tuneesia salati retsept on näiteks Toidutares.

Vaja läheb:
0.5 kurki
2 paprikat (väiksemat)
1 punane sibul
1 suurem tomat
100g musti oliive (viilutatud)
3 keedumuna
0.5 tassitäit riisi (keetmata)
3sl veiniäädikat
2sl oliiviõli
sool, pipar

Keeda riis ning munad. Haki kõik ülejäänud komponendid meelepärasteks tükkideks ning sega. Maitsesta oliiviõli, veiniäädika ning soola ja suhkruga.

Thursday, April 8, 2010

Kaneeliküpsised (40tk)


Need küpsised on inspireeritud kaneelirullidest. Kui nad ahjus küpsesid oli köök mõnusat kaneelihõngu täis. Isegi selline kergelt jõulude lõhn oli. Mõnus. Sobivad hästi külma piima juurde, või tassi tee kõrvale.

Vaja läheb:
4dl jahu
100g toasooja võid
1 muna
1tl vanillisuhkrut
4sl suhkrut + peale raputamiseks natukene
1tl küpsetuspulbrit
3sl kaneeli + peale raputamiseks natukene
1-2sl piima


Sega omavahel kausis kõik kuivained. Lisa juurde või, ning sõtku läbi(tainas jääb hästi kuiv ja purune). Lisa juurde muna ning sõtku veel. Kuna tainas on üsna kuiv lisa ka paar sortsu piima. Vormi ühtlane tainapall ja pane külmkappi umbes15 minutiks. Seejärel rulli tainas pikemat sorti ristkülikuks, umbes 0.5cm paksuseks või isegi veel õhemaks. Määri tainas võiga (nagu määriks võid leivale) ning raputa peale maitse järgi suhkrut ning kaneeli. Rulli laiemast otsast kokku, suru rulli veidi ning lõika umbes 0.5cm laiused rattad. Aseta ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadi juures umbes 25 minutit.




Üks küpsis annab umbes 50 kalorit.

Tuesday, April 6, 2010

Irish soda bread (umbes 12-13 viilu)


Ma nimetaks selle lihtsalt magusaks rosinasaiaks. Mõnus, pehme ja hea. Eriti sooja piimaga. Kerkis mis hirmus, hea oli kohe vaadata. Retsept pärineb siit. Märgiks ära veel selle, et seda oli nii lihtne valmistada, et sellega saab küll igaüks hakkama.

Vaja läheb:
7.5dl jahu
4.5dl keefiri
3sl võid (umbes 55g)
1 muna
1tl küpsetuspulbrit
1tl soodat
0.5tl soola
3-4sl suhkrut
3 peotäit rosinaid

Pane rosinad tunnikeseks likku. Sega omavahel kõik kuivained. Klopi lahti muna ja sega keefiriga ning kalla kuivainete segule. Sega ühtlaseks massiks. Seejärel lisa toasoe või ning lõpus kurnatud rosinad. Kalla tainas suurematsorti keeksivormi (näiteks 13x23 või ise kasutasin 29x10). Küpseta 165 kraadi juures 75 minutit, või kuni sai on küps (kontrolli hambatikuga).


Üks viil annab umbes 160 kalorit.

Saturday, April 3, 2010

Jogurti-õunakook (8tk)


Täna polnud mul küll mõttes midagi küpsetada, arvestades seda suurt pasha-orgiat. Aga kui mulle peale õhtusööki kergelt vihjati, et äkki tuleb ka täna midagi ahjust maitsvat, siis ei jätnud ma võimalust kasutamata. Kuna pole varem katsetanud jogurtit küpsetiste sees, siis käiku läks see retsept mõningate kohandustega. Olen meeldivalt üllatunud- jogurt annab nii mõnusa kreemja konsistentsi ning õun lisab omaltpoolt veel mahlakust.

Vaja läheb:
75g toasooja võid
3dl jahu
1 muna
2sl suhkrut
0.5tl küpsetuspulbrit

3 õuna
200g jogurtit (Kasutasin muraka-meejogurtit.  Sobivad kindlasti ka teised variandid, ja ka maitsestamata)
1sl suhkrut
2 muna
1tl vanillisuhkrut
1tl kaneeli
1tl tärklist
1sl jahu

Valmista muretaigen- selleks sega muna suhkruga, lisa toasoe või ning sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Töötle ühtlaseks massiks ning pane külmkappi. Senikaua koori ja puhasta õunad südamikest. Lõika mõned laiad viilud (hiljem laota põhjale) ning ülejäänud haki kuubikuteks. Võta tainas külmkapist, rulli parajaks suuruseks ja aseta 24cm läbimõõduga koogivormi põhja. Laota ühtlaselt ühe kihina põhjale õunad. Löö lahti munad ja sega jogurtiga. Lisa juurde jahu, suhkur, vanillisuhkur ning kaneel. Sega väikesed õunakuubikud tärklisega ning lisa jogurtisegule. Vala see koogipõhjale ning küpseta kooki ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.


Üks tükk annab umbes 235 kalorit.

Friday, April 2, 2010

Kiir-pasha (hästi hästi suur)

Pasha tegemine on meie peres iga aastaseks traditsiooniks kujunenud ja seda alati sama retsepri järgi. Samuti teeme me selle alati nii suure, et pärast on tükk tegemist selle söömisega (suurushullustus ilmselgelt...). Ma ei teagi kust see retsept pärit on, aga nimetuseks on sellel Kiirpasha. Vist seetõttu, et ta ei vaja mingit kuumutamist, vahukoore töötlemist ega munade segamist. Ja maitse poolest on ta selline mõnus, koos pähklite ja marmelaadiga ning meenutab ehk veidi kohukest. Mina nautisin seda kreemjat ampsu täna kohviga. Väga sobilik kooslus.

Vaja läheb:
12 pakki 5% kohupiima (pool nendest vanilje omad)
2 pakki TOASOOJA võid (350g)
2 pakki marmelaadi
150g mandleid
150g sarapuupähkleid
5-10sl suhkrut
3tl vaniljesuhkrut
kaunistamiseks mandlilaaste ja maasikaid

Haki pähklid ja marmelaad meelepärasteks tükkideks. Sega omavahel kohupiim ja toasoe või. Lisa ka suhkru ja vaniljesuhkur. Seejärel lisa kohupiimasegule hakitud pähklid ja marmelaad ning sega ühtlaselt läbi. Võta suurem kauss, kuhu segu mahuks. Vooderda see kas toidukilega või marliga (nii et äärtest jääks materjali üle, et hiljem kohupiima pind sellega katta). Tõsta kohupiimasegu vooderdatud kaussi. Seejärel kata kohupiima pind äärtest üle jäänud materjaliga. Juhul kui kasutad toidukile, tuleb sinna noaga auke teha. Võta kausist suurem taldrik/alus/plaat. Kummuta kauss sellele tagurpidi seisma ning jäta ta külmkappi ööpäevaks nõrguma. Järgmisel päeval eemalda kile/marli ja  kummuta kohupiimamass taldrikule või serveerimisalusele.