Tuesday, July 6, 2010

Tiramisu

See Tiramisu peaks olema üsna ehtne ja Itaaliapärane. Eeltööna tegin mitu nädala internetis tutvust erinevate retseptide ja valmistamisvideotega. Lõpuks suutsin enda jaoks leida sobiva retsepti. Põhjus, miks ma vahukoort ei tahtnud kasutada (nagu paljudes retseptides) on lihtne- ma ei kujutanud ette seda rasket tunnet kõhus, peale kõige selle rasvase söömist. Seega otsustasin munade kasuks, salmonelloosi kartmata. Teiseks tegin väikse asenduse- pool kogust mascarponet asendasin hoopis toorjuustuga. Tahtsin veidi kergemat maiust. Tegelikult ei ole ma kunagi Tiramisut söönud, tegemisest rääkimata. Aga kui ma seda maitsesin, siis ma ka sulasin. See oli tõesti üks kreemjas, pehme ja õhuline suutäis. Kasutasin umbes 22x22cm kaussi. Sellest kogusest jagub umbes kuuele sööjale.



Vaja läheb:
200g Lady's Fingers küpsiseid
250g mascarponet (toasoe)
200g toorjuustu (toasoe)
5sl suhkrut
1 suur tass kanget kohvi
6 muna
kakaod (naturaalne)

Valmista kreem- selleks eralda munavalged munakollastest. Vahusta munakollased 3sl suhkruga, kuni suhkur lahustub. Lisa munakollastele toasoe mascarpone ja toorjuust. Sega ühlaselt läbi, et ei jääks tükke. Seejärel vahusta munavalgeid (enne pese mikser hoolikalt puhtaks), vahepeal lisa 2sl suhkrut ning vahusta VÄGA tugevaks vahuks (Kindlasti teha seda kausis mis ei ole plastmassist. Plastmass sisaldab rasvu mis takistavad munavalge ehk valgu vahustumist). Tõsta munavalgevaht munakollase vahu sisse ning sega õrnalt kuid ühtlaselt läbi. Kasta biskviitküpsised ükshaaval kiiresti kohvi sisse (võib ka vaid ühelt poolt niisutada, muidu võib liiga vesine tulla) ning lao esimene kiht. Tõsta esimesele kihile pool mascarpone kreemist. Raputa peale rohkelt kakaod. Niisuta uuesti küpsiseid kohvis, kuid seekord lao küpsised teistpidi ehk risti. Tõsta teisele kihile ülejäänud kreem ning raputa peale kakaod. Tõsta külmkappi vähemalt neljaks tunniks.

11 comments:

  1. Ma olen 100% nõus, et parim tiramisu on ilma vahukooreta ja õhulisus tuleb vaid munavalgevahu abil. Olen umbes samasisulise postituse ka kunagi oma blogisse riputanud http://toiduteemal.blogspot.com/2010/02/tiramisu-see-koige-parem.html
    Kunagi sain ühes Itaalia (Tallinnas asuva) söögikohas tiramisud, mis oli vist seisnud vahukoore "abil" muutunud võitaoliseks tihkeks hammaste külge kleepuvaks massiks. Väkk!
    Nii et olen täitsa kindel, et posituse tiramisu oli väga-väga maitsev ja just see õige ;)

    ReplyDelete
  2. Just...Eks see vahukoor oma rasvasusega muudabki kreemi raskeks ja võiseks. Pluss mascarpone on juba niigi rasvane. Aga maitsev see tiramisu oli, ja otsa sai ta ka päris kiiresti :)

    ReplyDelete
  3. Kas see kakao peab olema Meie Mark, ehk siis mitte magus või mingi suvaline Nestle?

    ReplyDelete
  4. Jah, ehe tavaline kakao, ilma suhkru ja muude lisanditeta.

    ReplyDelete
  5. Nädalapäevad tagasi sõin tiramisut Itaalias, nüüd otsisin netist retsepti ja proovin selle järgi ise teha :)

    ReplyDelete
  6. Siis ongi kõige ehedam võrdlusmoment. Loodan, et maitseb sama hästi nagu Itaalias :)

    ReplyDelete
  7. Teen tiramisut selle retsepti järgi igal tähtsal sündmusel, alati teen topeltkoguse ka ja alati jääb väheks meie perele, liiga hea! Kõik, kes on proovinud, on taevani kiitnud!

    ReplyDelete
  8. See on samuti minu lemmik Tiramisu retsept, tuleb just paras ehe ja hea. Mul on hea meel, et saan oma rõõmu sinuga jagada :)

    ReplyDelete
  9. Tegin selle retsepti järgi täna. Natuke imal on. Ma mõtlen, et peaks äkki järgmine kord sidrunimahla kreemi sissse pigistama. Muidu ilus vahuline õhuline. Otsisin ilma alkoholita retsepti.

    ReplyDelete
  10. Kuidas imal? Suhkrut panen selle retsepti järgi vaid 5 supilusikatäit. Kui see on sinu jaoks liig, saab alati vähem panna. Valmistamise käigus tuleb alati ka maitsta. Kes soovib vähem, kes rohkem. Suhkru kogust retseptides tuleb alati vaadata kui soovituslikku märget. Mascarpone on ise hästi rammus ja sellest tulenevalt võib selline raskem ja rammusam maitse suhu jääda. Kui sulle see ei meeldi võid ainult toorjuustuga katsetada :)

    ReplyDelete