Tuesday, July 27, 2010

Baci di dama ehk küpsis "daamisuudlus" (20tk)


Nende daamisuudlustega on üks naljakas lugu- nimelt mõlemal korral kui ma neid küpsetanud olen on väljas sadanud paduvihma ja välku löönud ning müristanud. Neid küpsiseid teen ma juba teist korda ning seda kahel põhjusel. Esiteks, need olid tõesti maitsvad ja kadusid laualt välkkiirusel. Teiseks, ei olnud mul esimesel korral võimalust küpsiseid pildistada ja nende kohta postitust teha. Nende küpsiste juures võlub esmapilgul elegantne välimus. Samas, kui mingi teise nurga alt küpsist vaadata, võib väike muie näole ilmuda. Küpsised ise on muredad ja meeldivalt mandlise maitsega. Raske oli sööjaid uskuma panna, et küpsised on tõepoolest minu valmistatud. Retsept pärineb siit.

Vaja läheb:
100g mandleid
80g toasooja võid
1.7dl jahu (u 100g)
3sl suhkrut
1 munakollane
3 ruutu tumedat šokolaadi

Esmalt koori mandlid- selleks vala mandlitele peale keev vesi ja lase veidi seista. Seejärel vajuta õrnalt mandlile ning eemalda koor. Jahvata mandlid (näiteks kohviveskis) ning sega toasooja võiga. Lisa jahu, suhkur ja munakollane ning töötle ühtlaseks tainaks. Võta teelusikatäis tainast ning suru käega tugevalt lusikale nii, et tainast oleks lusikal triiki. Vooli tainast väikesed pallikesed (mul tuli 40tk) ning aseta ahjuplaadile. Võib väga õrnalt peale vajutada, et puutepind oleks suurem. Küpseta 190 kraadises ahjus seni, kuni küpsised hakkavad õrnalt kuldpruuniks muutuma. Võta ahjust välja ja lase täielikult jahtuda. Sulata šokolaad (nt kilekotikese sees), lase jahtuda kuni veidi pakseneb ning pritsi küpsisele hernetera suuruselt. Võta teine küpsise pool ning suru õrnalt mõlemad pooled kokku. Tee nii ka ülejäänud küpsistega. Tõsta jahedasse kohta, või külmkappi seniks, kuni šokolaad on täiesti tahenenud.

2 comments:

  1. Olen tahtnud neid ise ka korduvalt teha, kuid pole veel jõudnud. Tekkis küsimus, kui kaua umbes Sa küpsistel lasid ahjus küpseda? Ja kas võiks ka enne ahju panemist küpsisepallikesi tugevamini vajutada, et need saaksid lamedamad?

    Annan Sulle ka ühe väga hea mandliküpsiste (florentiinide) retsepti: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=10009. Pintseldasin küpsiste ühe poole valge šokolaadiga veel üle. Kui Sulle baci di damad meeldivad, siis kindlasti ka need. Mulle endale maitsesid väga! :)

    ReplyDelete
  2. Kui aus olla, siis ma ei vaadanud. Aga küpsetusaeg oli suhteliselt lühike, ma eeldan, et u 10-20 minutit. Täpselt nii palju, et õrnalt hakkaksid kuldpruuniks minema. Olin kogu aeg ahju lähedal valves :) Ma panin võid vähem (80g, originaalretseptis oli 100), ja veidi vajutasin jah lamedamaks. Pallikesed olid ahjust võttes täpselt sama kujuga, nagu ma nad plaadile panin. Usun, et kui panna 100g võid siis nad vajuvad ise lamedamaks.
    Aitähh retsepti eest, kindlasti mingil ajal läheb katsetamiseks! :)

    ReplyDelete