Monday, July 12, 2010

Purukattega toorjuustu-maasika plaadikook


Vahepeal on olnud tihe askeldamine ja toidutegu. Sellest hoolimata polnud ma siiani midagi magusat küpsetanud. Tekkis lausa imelik tunne, koogitegemise isu. Tahtsin võtta viimast selle suve maasikatest ning ostsin turult Eesti maasikaid (sest meie aiamaa peal on kuidagi väga viletsad ja kidurad teised). Mõtlesin veidi ja hakkasin maasikaid hakkima. Ilmselgelt oli see veidi vale otsus, sest selleks kulus mul umbes-täpselt tund aega. Palju lihtsam oleks olnud need ära püreerida. Siinkohal tuleb oma vigadest õppida. Lõpptulemus oli siiski seda hakkimist ja askeldamist väärt. Kook sai mõnusa mureda põhjaga, seest ülimalt kreemjas ja pehme ning kõige tipuks kergelt maasikane ja purune. Külalised kiitsid, ise kiitsin-kindlasti siiani üks selle suve lemmikuid.

Vaja läheb:
2 muna
5sl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
150g võid
1tl küpsetuspulbrit
6.5dl jahu

600-700g maasikaid + 1sl suhkrut
600g toorjuustu (toasoe)
1tl vanillisuhkrut
5sl suhkrut
4 muna
1.5sl jahu
1sl tärklist

Puru jaoks - 1.5sl pehmet võid, 1 sl suhkrut ja jahu (nii palju, et segades tekiks peene puru)

Valmista põhi- selleks klopi munad suhkru ja vanillisuhkruga lahti. Lisa toasoe või ja küpsetuspulber. Vähehaaval lisa juurde jahu ning töötle tainaks.  Vooderda 35x25cm läbimõõduga ahjuplaat/vorm küpsetuspaberiga ning suru tainas ühtlaselt selle põhja (hästi natukene ka äärtele). Küpseta põhja 175 kraadi juures 15 minutit.
Täidise jaoks sega toesoe toorjuust suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa munad ja sega väga hoolikalt läbi (võib ka miksriga segada). Viimasena sega juurde jahu ja tärklis. Vala toorjuustusegu eelküpsetatud põhjale ning pane ahju. Küpseta veel 20-25 minutit.
Samal ajal püreesta maasikad (haki, tambi...või lähene mõnel muul loomingulisel moel) ja sega 1sl suhkruga. Vala ära liigne vedelik.
Valmista purukate- sega või ja suhkur omavahel ning lisa vähehaaval juurde jahu, kuni tekib peen purutaoline mass.
Võta kook ahjust ning määri ühtlaselt peale maasikad. Raputa peale ka puru. Pane uuesti ahju umbes 15 minutiks (puru ei pea jääma krõbe vaid just selline pehme ja purune...). Maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt.


Talvel saab selles koogis värskete maasikate asemel kasutada paksemat maasikamoosi.

No comments:

Post a Comment