Saturday, September 18, 2010

Šokolaadikook



See oli üks esimestest kookidest, mida ma kunagi valmistasin. Olen teinud seda kooki veel mitmel korral, ning avastanud, et orginaalretseptis olev küpsetuspulber tuleks siiski asendada soodaga. Seda tõestab ka minu katse tulemus- kahel korral neljast kerkis kook kenasti (kasutades soodat) ning ülejäänud kahel katsel vajus kook täitsa lössi (kasutades küpsetuspulbrit). Seega on hästi oluline, et just sooda leiaks oma tee taina sisse. Kook ise jääb selline parajalt pehme ning ka üsna mahlane. Ei pudise ning ei ole keeksilaadne. Maitseb hästi ka ilma glasuurita kuid minumeelest annab glasuur välimusele palju juurde.

Vaja läheb:
200g võid
200g tumedat šokolaadi
4 muna
4sl suhkrut
200ml kohvikoort
3dl jahu
0.5tl soola
1.25tl soodat
2tl vanillisuhkrut

Glasuur-100g šokolaadi
2sl võid

Sulata madalal kuumusel suuremas kausis või, seejärel lisa tükkidena šokolaad. Lase segul üks 5 minutit jahtuda. Klopi munad teises kausis lahti ning  lisa pidevalt vahustades šokolaadisegule. Sega juurde suhkur ja kohvikoor. Sega eraldi kausis jahu, sool, sooda ja vanillisuhkur ning sõelu šokolaadisegusse. Sega läbi. Pane 24cm koogivormi põhja küpsetuspaber. Määri võiga vormi ääred ja puista jahuga üle. Vala tainas koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures 50 minutit. Küpsemise lõpupoole võib koogi katta fooliumiga, kui pealt liiga tumedaks tõmbub. Lase koogil jahtuda.
Glasuuri jaoks sulata šokolaad võiga, lase veidi jahtuda ning kui mass on paksenenud määri ühtlaselt koogile. Lase glasuuril taheneda.

Retsept on pärit raamatust "100 kooki 2"

8 comments:

  1. mõmm mõmm, ma sööks kohe ära. Koogi muidugi

    ReplyDelete
  2. Juba sõin ära. Oli maitsev ja hea.

    ReplyDelete
  3. No nii Liina! Kavatsen sinu shokolaadikooki teha täna! Eks siis annan teada kuidas välja kukkus;) Pidime rääkima sinu tervise teemadel! Annaksime hea meelega nõu kui sa veel soovid! Kas helistan või võtad ise ühendust? Seniks ole tubli ja loodan su koogi peale!;)Oliver

    ReplyDelete
  4. Oi kui tore üllatus :) Kindlasti anna teada, kuidas välja tuli! Tervisega on nii, et kui midagi uuesti välja lööb (mis talvel on üsna ebatõenäoline) siis võtan kindlasti ühendust!

    ReplyDelete
  5. Tänud sulle veel ja kook tuli mega! Päris üksühele ei teinud, kuna mõned koostis osad olid natuke erinevad ja tavalise koogivormiasemel( kuna mul seda ei olnud), tegin leivavormis ;)Pilti näed FB. Aga tervisest võiksime siiski rääkida kuna kui juba nüüd alustada siis usun, et suvel ei ole sul enam ühtegi probleemi...ever!Eks anna varsti märku!Oliver

    ReplyDelete
  6. Kas kypsetatda tuleb nii pealt ja alt kypsetava programmiga?

    ReplyDelete