Tuesday, September 7, 2010

Ploomikeeks

Seoses sügisese ploomi- ja õunauputusega valmivad paratamatult just nende samade viljade küpsetised. Sisimas olen aga pikka aega unistanud ja planeerinud ka soolaste pirukate küpsetamist. Luban, et ka need ei jä tulemata. Selle keeksiga on nüüd selline lugu, et  algselt oli plaanis küpsetada hoopis selline kook Põhiliselt on kõik sarnane, kuid koguseid on topelt ja mõnda koostisainet lihtsalt vähem. Kook on üsna tervislik, sest sisaldab väga vähesel määral rasvainet. Ei tasuks lasta end hirmutada koostisosadest vastu vaatavast palsamiäädikast.Vastupidi-see annab koogile huvitava ja kirjeldamatult meeldiva maitse juurde. Keeks maitseb hästi soojalt ja külmalt. Järgmisel päeval on keeks veelgi mahlasem.






Vaja läheb:
u 400g kivideta ploome + 2sl suhkrut
4dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
4 muna
6sl suhkrut
4tl palsamiäädikat
3-4sl oliiviõli
1dl piima
1sl tärklist

Eemalda ploomidelt kivid ning haki ploomid väikesteks kuubikuteks. Sega juurde suhkur ning jäta seisma. Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Lisa munavahu hulka palsamiäädikas, oliiviõli ja piim. Vahusta ühtlaseks. Sega eraldi kausis omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool ning sõelu munasegu hulka. Mikserda segu ühtlaseks tainaks. Vala ära ploomidest nõrgunud liigne vesi ning sega juurde tärklis. Määri 24cm koogivorm võiga ning raputa üle jahuga.Vala pool tainast vormi. Tõsta ühtlase kihina peale ploomid. Vala peale ülejäänud tainas. Küpseta kooki 180 kraadises ahjus 35-40 minutit.

No comments:

Post a Comment