Saturday, August 28, 2010

Aleksandrikook



See on kook, millest ma olen alati kaarega mööda vaadanud, justnimelt tema magususe tõttu. Ma olen see inimene, kellele väga magusad asjad ei maitse. Retseptides vähendan suhkru kogust alati rohkem kui poole võrra. Otsisin uusi retsepte ja sattusin Ragne blogis Aleksandrikoogi postituse peale. Kook nägi niivõrd armas ja efektne välja, et ma suutsin oma liigmagususe põlguse alla suruda ja siiski sellele koogile võimaluse anda. Kuna taina sisse panin suhkrut vaid paar lusikatäit ja glasuur tuli parajalt hapukas, oli lõppkokkuvõttes kook väga hea. Ei midagi lääget ega liiga magusat vaid täpselt paras. Väga kifti välimusega kook. Glasuuri tehes olin täiesti kutsikavaimustuses sellest armsast mustrist. Ainuke miinus seisnes selles, et kooki oli üsna raske lõigata, kuid väga ettevaatlikult saab esinduslikku välimust rikkumata hakkama.

Vaja läheb:
5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
2tl vanillisuhkrut
3sl suhkrut
200g võid
1 muna

Täidis:
umbes 3dl hapukat moosi (nt pohla)

Glasuur:
2dl tuhksuhkrut
1-2tl vett
1.5-2sl mustsõstra-/punassõsta-/arooniamahla või muud punakat

Sega omavahel kuivained, lisa või ning töötle purutaoliseks massiks. Lisa muna ja sega ühtlaseks tainaks. Rulli tainas küpsetuspaberil väiksema ahjuplaadi suuruseks (25x35cm). Kui vaja, lõika ääred ühtlaseks. Küpseta 175 kraadises ahjus 15-20 minutit. Lõika soe põhi kaheks, et saaksid 2 väiksemat tainaplaati. Lase veidi jahtuda. Määri ühele tainaplaadile moos ning tõsta peale teine tainaplaat.

Glasuuriks sega 2sl (kuhjaga) tuhksuhkrut veega, et tekiks üsna paks valge glasuur. Ülejäänud suhkrule lisa juurde mahl ning sega ühtlaseks (glasuur ei tohi jääda liiga vedel, muidu voolab koogilt maha). Kata kook roosa glasuuriga. Pritsi* valge glasuuriga umbes 2cm vahedega roosale glasuurile jooned. Nüüd võta hambatikk ning tõmba ülevalt alla joontest läbi. Järgmine triip tõmba alt üles, umbes 1cm kauguselt. Tee samuti ülejäänud koogi ulatuses. Lase paar tundi seista.

*Kui tordipritsi pole (nagu mul), pane glasuur väikesesse mini grip kotikesse/kilekotti ja tee ühte otsa väike auk.

10 comments:

  1. see mu meespoole lemmik ;)
    mul on ka pildistamisel alati vähemalt üks neljajalgne abiline kes sobivat hetke ootab ja võimalusel midagi omale näpsab :D

    ReplyDelete
  2. Mul kogus ka see kook palju poolehoidu. Eks jah, need neljajalgsed sõbrad vajavad teravat silma, muidu on ükshetk pildistatav objekt kadunud :D

    ReplyDelete
  3. Proovisin ka järgi, aga no minul ei tulnud selle sarnane ka mitte. Glasuur tuli ehk liiga paks...

    ReplyDelete
  4. Ained glasuuri jaoks on ju antud umbkaudselt, Sul oli võimalus ise paksust reguleerida. Kook on tehtud täpselt retsepti järgi, mis on ka teiste inimeste poolt väga edukalt järgi proovitud. Ja see ei ole esimene kord, kui seda kooki teen. Nii et ilmselt juhtus Sinul endal mingi apsakas ;)

    ReplyDelete
  5. Ma ei öelnudki, et retseptis viga:) Kindlasti mitte. Olen päris algaja, tegin ise apsaka sisse. Või olid lootused liiga suured, et Sinu koogikesele sarnaneks:D

    ReplyDelete
  6. Pole hullu, ka parimatel juhtub :) Eks need mitmekihilised koogid ole üsna tüütud valmistada. Ja selle glasuuriga ei olnud ka just kõige mugavam tegeleda. Tuleb varuda suts aega ja viitsimist, et sellist näputööd teha :)

    ReplyDelete
  7. Kas ilma küpsetuspulbrita on võimalik ka seda teha?

    ReplyDelete
  8. Ma päris 100% pead ei anna, aga ilmselt ikka on. Kuigi mingi kergitav aine võiks olla ikkagi. Alternatiivina siinkohal näiteks sooda 0.5tl.

    ReplyDelete