Monday, November 29, 2010

Pehme piparkook


Algava detsembrikuu auks ning tegelikult juba esimese advendi puhuks küpsetasin ühe jõuluhõngulise koogi. Tegemist on ühe äärmiselt maitsva, pehme ja vürtsika küpsetisega. Valmistamiskäik on imelihtne ning ei nõua erilist pingutust. Igaks-juhuks ka kinnitan, et siia koogi sisse ei käigi muna. Terve maja oli mõnusat piparkoogi- ja jõuluhõngu täis. Mulle ja perele väga maitses, ideaalseks kaaslaseks kõrvale on hõõgvein. Kindel trump jõululaual.

Vaja läheb:
7.25dl jahu
5sl suhkrut
1sl kaneeli
1tl jahvatatud nelki
0.5tl riivitud muskaatpähklit
5dl hapukoort/keefirit
1dl moosi (nt pohla)
150g sulatatud võid
1sl soodat

Glasuur: 3sl tuhksuhkrut ja veidi vett

Sega omavahel jahu, suhkur, kaneel,muskaatpähkel ja nelk. Lisa juurde hapukoor, moos, sulavõi ning viimasena sooda*. Vooderda suurem küpsetusvorm (25x35cm) või ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kalla tainas vormi ning aja lusikaga ühtlaselt laiali. Küpseta 200 kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda.
Valmista glasuur-selleks sega tuhksuhkrule juurde mõned lusikatäied vett, et tekiks paks keefirilaadne vedelik. Nirista glasuur koogile peale. Söö kohe, või oota kuni glasuur taheneb.

*Tainas tuleb kiirelt kokku segada ja kohe ahju panna, sest sooda reageerib üpris kiirelt. Viivitades ei pruugi kook enam kerkida.

Retsept mõningate muudatustega Nami-namist.



2 comments:

  1. Kohe suuure plaaditäie tegid? Nii palju jahu ! Tahaks kindlasti proovida, olen suur piparkoogi fanaatik

    ReplyDelete
  2. Päris ahjuplaaditäis ei teinud. Mul on selline kandiline 25x35cm vorm. Sellega tuli kook üks 4cm kõrgune. Ahjuplaadil tehes tuleb veidi õhem. Jahu läheb jah palju, aga maitse poolest on super.

    ReplyDelete