Tuesday, November 2, 2010

Ahjuõuna-jogurtikook



See retsept
ahvatles mind kuid ja kuid mu arvutis. Vaatasin sellest kaarega mööda, sest mu suhted želatiiniga olid endiselt veidi nirud ja ebakindlad. Keegi ju ei taha, et tähtsaks sündmuseks valmistatud kook hetk enne serveerimist lihtsalt lörtsti külaliste silme all laiali vajub. Aga asjatult hirmutasin ennast ja nüüd ka teid (loodetavasti siiski mitte). Kui järgida täpselt antud vedeliku koguse ja želatiini suhet ei tohiks midagi hullu juhtuda. Koogist nii palju, et see kujunes suureks hitiks. Testgrupi sõnul "parim kookidest, mis siiani oled teinud". Kook sisaldab päris palju ka vahukoort (2 pakki) ning seega on sellel üsna äratuntav vahukoore maitse ja veidi rasvaselt kreemine tekstuur. Seetõttu ei olnud mina just suur fänn, sest vahukoor mulle väga ei meeldi. Aga kuna kook söödi tõesti erakordselt kiirelt ära, võin järeldada, et ainult minul on selline vahukoore kiiks küljes. Ahjuõuna maitse vastu muidugi ei saa, see oli tõesti oivaline. Kergelt kaneeline ja maheda õunakoogi lõhnaga. Kindlasti tasub järgi proovida!

Vaja läheb:
~300g Digestive küpsiseid
100g võid

1liiter/1kg ahjuõuna jogurtit
4dl vahukoort
3sl suhkrut (või rohkem, pane maitse järgi)
1tl vanillisuhkrut
3.8sl/30g želatiini + 1dl vett paisutamiseks

peale raputamiseks (magusat) kakaopulbrit

Vooderda lahtikäiv 26cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga (Ilus jääb, kui paned ühe ratta vormi põhja, ja äärtesse "liimid" või abiga pikad ribad). Pane želatiin külma veega umbes 10 minutiks paisuma.
Purusta küpsised (kas siis köögikombainis või pudrunuiaga) ning lisa sulatatud või. Sega ühtlaselt läbi ja suru koogivormi põhja.
Vahusta vahukoor suhkruga pehmete tippude tekkimiseni, lisa vanillisuhkur ja jogurt.
Kuumuta želatiin veevannil vedelaks ning lase veidi jahtuda (leigeks). Nirista želatiin peene joana jogurtimassi hulka, samal ajal pidevalt vahustades. Vahusta miksriga ühtlaselt läbi ja vala koogivormi. Pane külmkappi 5-6 tunniks või üleöö seisma. Enne serveerimist raputa peale kakaopulbrit.

No comments:

Post a Comment