Friday, October 29, 2010

Seene-juustu pirukad (13tk)


Inspiratsiooni nende pirukate tegemiseks sain siit blogist. Kuna mul ei olnud käepärast sulgunijuustu, otsustasin täidisena kasutada tavalist juustu ning soolaseeni. Samas võib võtta seda retsepti kui alusmaterjali ja täidise valikul lasta ideedel lennata. Miks mitte hakkliha- või kanaliha pirukad? Või hoopiski kohupiim või muu magus täidis. Ühesõnaga variante on palju. Seekord tegin seentega ja olin väga meeldivalt üllatunud. Tainas teeb need pirukad eriliseks. Alustades selle sõtkumisest ja pirukate vormimisest. Tainas on pehme ja siidine ning kuidagi rahustav oli sellest pehmest ja siidisest tainast pirukaid vormida. Maitse poolest on ta õhuline aga samas veidi krõbe. Vot ei oskagi täpselt kirjeldada, peate ise järgi proovima. Pereliikmed nõuavad, et teeksin üha uuesti neid pirukaid. Sobivad hästi külaliste kostitamiseks või lihtsalt toidu kõrvale.

Vaja läheb:
125g võid
250g hapukoort
1 muna
5dl jahu
1tl soola
0.5tl soodat

200g juustu
2-3 suurt peotäit hakitud soolaseeni (eelnevalt leotatud, et liiga soolased poleksid...)
1 muna
2sl hapukoort

Sulata või, lase veidi jahtuda ja sega hapukoorega. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Vala kaussi kuivained ning sega/sõtku kuni saad ühtlase taina.
Samal ajal riivi juust ja haki seened. Sega riivjuust muna ja hapukoorega, lisa juurde seened. Sega ühtlaseks.
Määri käed õliga (nii ei kleepu tainas kätele) ja võta peopesa suurune kogus tainast. Veereta tainast käte vahel pallike, suru lapikuks. Venita lapikut tainapalli sõrmedega veidi laiemaks ning tõsta selle keskele umbes supilusikatäis täidist. Tõsta tainaääred üles keskele kokku, suru näppudega kinni. Silu veidi pealt ning veereta käte vahel, kuni liitekoht kaob. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Toimi samuti ülejäänud tainaga. Küpseta 220 kraadi juures alumisel restil 20-25 minutit kuni muutuvad pealt kuldpruuniks.


No comments:

Post a Comment