Wednesday, October 13, 2010

Hapukoore-halvaakook



Poleks iial uskunud, et kool ja sügis võtavad kogu jõu ja jaksu. Selline tühjaks pigistatud sidruni tunne on. Pime aeg, tülpimus, väsimus. Ei tasu ikka jätta tähtsaid asju viimasele hetkele. Tuleks ikka kuulata targemaid. Nimelt jätsin ühe olulise raamatu lugemise väga viimasele hetkele. Sellest tulenevalt lugesin end kohusetundest hulluks. Aga see selleks.
Leidsin kokaraamatu vahelt kuskilt brošüürilt või kalendrist välja rebitud retsepti (päritolu siinkohal teadmata), mille olin jumal teab millal kõrvale pannud. Tundus huvitav, sest halvaad pole ma siiani kuskil koogis ega küpsetises kasutanud. Muidugi suutsin mõned olulised momendid (nagu täidise jaoks munavalgete eraldi vahustamine) kahe silma vahele jätta, kuid sellest hoolimata tuli kook kreemine ja mõnusalt halvaa maitseline. Maitses hästi ja kindlasti proovin ka selle vahustatud variandi ära. Suhkruga ei tasuks liialdada, sest halvaa juba ise annab parajalt magusust juurde.

Vaja läheb:
75g võid
2sl suhkrut
1 muna
0.5tl küpsetuspulbrit
2.5dl jahu
1.5dl kaerahelbeid
2-3sl vett

100g halvaad
400g 20% hapukoort
2sl suhkrut
3 muna

Põhja jaoks sega pehme või suhkruga. Lisa muna, küpsetuspulber, jahu ja kaerahelbed ning sega/sõtku ühtlaseks tainaks. Kui tainas on liiga kuiv, lisa mõni supilusikatäis vett. Vooderda küpsetuspaberiga 24cm läbimõõduga koogivorm ja suru tainas selle põhja ning äärtesse. Soovi korral vajuta ääred kahvliga kinni, siis jääb ilus muster ka. Kata koogivorm fooliumiga (see on vajalik selleks, et hiljem koogi ääred ei läheks liiga pruuniks) ning eelküpseta põhja 200 kraadi juures umbes 7-10 minutit.
Samal ajal riivi halvaa ja sega hapukoorega. Lisa juurde suhkur ja munad ning sega ühtlaseks. Kui koogipõhi on valmis, vala täidis põhjale. Küpseta 200 kraadises ahjus veel 30 minutit. Enne serveerimist lase veidi jahtuda. Peale võib kaunistuseks puistada hakitud (ja röstitud) pähkleid.


2 comments:

  1. Leidsin hiljuti su superinspireeriva blogi ja tahtsin kohe midagi proovida. Valisin selle koogi- tundus lihnte ja maitsev, just nii oligi. Ainult ma ei saanud päris hästi aru, mis värk nende munade vahustamisega siis oli, aga ilmselt ei ole sellel suur vahet, lõpptulemus on maitsev :)
    Aitäh :)
    -P.
    bowtiediary.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Oi, väga tore kuulda! Mul on ainult hea meel, et maitses.
    Munavalgetega oli nii, et retseptis pidi nad eraldi tugevaks vahuks vahustama ja alles lõpus lisama. Ma nüüd ei kujuta ette, kas see tõesti annab omaltpoolt tugevalt kohevust juurde või mitte. Pole siiani veel proovinud :P

    ReplyDelete