Wednesday, February 16, 2011

Küpsised kaerahelveste ja šokolaadiga


No täitsa lõpp, selliste külmade ilmadega küll oma nina uksest välja pista ei tahaks. Veelvähem kui oled kohustatud jala liiklema. Nimelt otsustas mu kullakallis transpordivahend külmapühade puhul väikese puhkuse võtta. Jääb vaid loota, et ta streigi varsti lõpetab. Küpsiste juurde tulles - nende idee on pärit Ragne blogist. Mu emale väga maitsesid need, "super head" ütles ta ning ka töökaaslased olid tundnud huvi retsepti vastu. Sõbrapäeval proovisin teha neid küpsiseid ka valge šokolaadiga kuid pean tõdema, et piimašokolaad oli kohe kindlasti parem kaaslane. Küpsised on mõnusalt krõbedad, parajalt šokolaadised ja äratuntavalt kaerahelbesed.

Vaja läheb:
3dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
4sl suhkrut
0.5tl soola
200g kaerahelbeid (1sl=u 10g)
100g võid
1 muna
3sl vett
150g šokolaadi
50g pähkleid

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, suhkur, sool ja kaerahelbed. Lisa toasoe või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa muna ning sega ühtlaselt läbi. Vähehaaval lisa ka vesi, kuni tainas muutub pehmeks ning ei hakka käte külge. Haki šokolaad ja pähklid üsna peeneks ning sega taina hulka. Vormi tainas 2 pikemat vorsti (suru tainas tihedalt kokku) ja aseta sügavkülma umbes pooleks tunniks tahenema. Seejärel lõika vorstidest 1cm laiused rattad ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit, kuni küpsised muutuvad kuldpruuniks. Lase veidi jahtuda.

Antud kogusest saab plaaditäie küpsiseid.

Wednesday, February 9, 2011

Ricotta-toorjuustukook iirise- ja krõmpsuva pähklikattega


Teate seda tunnet, kui midagi eriti hästi välja tuleb? See on rõõmu, rahulolu ja ma-sain-hakkama tunne. Vot see kook tegi mind rõõmsaks, sest see näeb nii ahvatlev ja hea välja, et ei oskagi midagi rohkemat tahta. Ricotta on küll üsna kuiv ja teraline, aga toorjuust koos hapukoorega annavad ricottale paraja siidisuse. Mõnusalt kreemjas täidis koos suussulava iirise ja krõmpsuvate pähklitega moodustavad ideaalse koosluse. Ja see ei ole niisama kiidulaul, see kook on tõesti seda väikest aega väärt!

Vaja läheb:
150g Digestive küpsiseid
75g võid

400g ricotta kohupiima
200g toorjuustu
5sl suhkrut
2tl vanillisuhkrut
4 muna
75g hapukoort (20%)

3sl suhkrut
100g pähkleid (nt pähklisegu)
150g iiriseid
2sl võid
3sl piima

Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vooderda 24cm koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Suru küpsisepuru koogivormi põhja ja tõsta külmkappi.
Täidise jaoks sega omavahel ricotta, toasoe toorjuust ja suhkrud. Lisa ükshaaval pidevalt segades munad. Viimasena sega juurde hapukoor. Vala täidis koogivormi ja küpseta 140 kraadi juures 40-50 minutit (Jah, kook jääb veidi võdisev). Lülita kuumus välja ja lase järelküpseda. Kui ahi on maha jahtunud, tõsta kook välja natukeseks jahtuma. Seejärel lase külmkapis üleöö seista.
Katte jaoks rösti pähklid kuldpruuniks, lisa suhkur ja lase sellel sulada. Sega veidi ning jäta jahtuma. Kuumakindlas kausis sulata iirised koos või ja piimaga. Saadud kaste vala koogile ning aja ühtlaseks (tuleb üsna kiiresti tegutseda, sest külmkapikülmal koogil taheneb iirisekaste kiiresti). Raputa peale röstitud pähklid. Enne serveerimist lase veel vähemalt tunnike külmkapis seista.

Saturday, February 5, 2011

Pähkli-šokolaadikook



Tegemist on ühe pehme ja mahlase koogiga, mis pealtnäha ei näegi šokolaadikoogi moodi välja. Ka maitse poolest pole ta nii üleliia šokolaadine, kui traditsioonilised šokolaadikoogid. Sellest hoolimata on kook tõeliselt maitsev ja ahvatlev. Maitseb kõige paremini soojast peas. Pere sõi ja kiitis.

Vaja läheb:
100g mandleid
200g tervete pähklitega šokolaadi
175g võid
3sl suhrkut
4 muna
2dl jahu

Glasuur: 100g šokolaadi ja 2sl võid

Sulata šokolaad ja lase veidi jahtuda. Sega omavahel pehme või ja suhkur. Eralda munakollased -valgetest. Lisa munakollased ükshaaval ja pidevalt vahustades või-suhkrusegule. Jahvata mandlid (kohviveskis) ja sega koos sulašokolaadi ja jahuga eelnevale massile. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa vähehaaval ja õrnalt segades tainale. Vooderda küpsetuspaberiga 24cm läbimõõduga koogivorm ning vala tainas vormi.
Küpseta kooki 160 kraadi juures 60 minutit.
Glasuuriks sulata šokolaad koos võiga ning nirista koogile. Peale võib veel raputada hakitud pähkleid. Serveeri soojalt, koos jäätisega.


Sunday, January 30, 2011

Valge šokolaadi-toorjuustu kook


Võtsin käisile ning proovisin ära paljukiidetud retsepti. Nagu alati, juhtub mul mitmeid arusaamatusi. Olin üsna kindel, et kodus külmkapis on veel terve pakk hapukoort. Koju jõudes vaatas mulle vastu hädine tilk hapukoort ja pakk majoneesi. Viimane ei tundunud just kõige parema variandina. Olin sunnitud tegema mõned muudatused. Ilmselt koogi maitset ja välimust see eriti ei muutnud, kui siis ehk muna andis omaltpoolt veidi kollaka alatooni. Maitse poolest oli kook mõnusalt kreemine, magus ja suussulav. Retsept on pärit siit.

Vaja läheb:
500g toorjuustu
200g valget šokolaadi
3 muna
0.5 sidruni mahl

2dl hapukoort
1sl suhkrut

Sulata šokolaad (nt mikrolaineahjus või vesivannil). Sega omavahel toasoe toorjuust ja munad. Lisa šokolaad, pigista juurde sidruni mahl ning sega ühtlaselt läbi. Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 160 kraadi juures 60 minutit. Sega omavahel hapukoor ja suhkur. Vala koogile, aja ühtlaselt laiali ning küpseta veel 10 minutit. Lase koogil ahjus jahtuda, seejärel tõsta toatemperatuurile jahtuma. Lase külmkapis üleöö seista. Serveeri mõne hapukama moosiga.

Sunday, January 23, 2011

Mahlane banaani-kohupiimakook


Olen alati olnud veendunud selles, et kohupiim ja banaanid sobivad ideaalselt kokku. Kerge tõuke seda kindluse mõttes kontrollida sain siit blogist. Laiskushoo tõttu ei viitsinud ma teha koogi põhjaks muretaigent vaid läksin lihtsama vastupanu teed. Kuna kapis ootasid oma järge Digestive küpsised ei pidanud ma pikalt mõtlema. Lõppkokkuvõttes võin öelda, et Digestive küpsised ja kohupiim sobivad omavahel tõesti hästi. Mõnusalt magus ja mahe. Sööjad kiitsid, "väga hea ja mahlane" ja kook kadus kiirelt. Ja mis kõige parem, koostisained saab vaid ühe käe sõrmedel üles lugeda!

Vaja läheb:
150g Digestive küpsiseid
75g võid

500g vanilli-kohupiima
2 muna
3 banaani
(soovi korral suhkrut)

Purusta küpsised ja sega juurde sulavõi. Vooderda 24cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga (ära väljaspool koogivormi jäänud liigset küpsetuspaberit ära lõika, sest Digestive küpsise-või segust tilgub küpsemise ajal veidi rasva välja). Sega kohupiim munadega, soovi korral sega juurde ka suhkrut. Viiluta banaanid ning sega õrnalt kohupiimasegu hulka. Tõsta täidis koogipõhjale, aja lusikaga ühtlaseks. Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit.

Tuesday, January 18, 2011

Tarretatud kohupiimakook


Tegemist on ühe mõnusalt lihtsa, valmistamiskäigult kerge ja maitsepoolest kreemja koogiga. Nagu näha, siis tarretatud koogid on mulle väga südamelähedased. Kui želatiini-hirmust üle saada on kõik edaspidine väga lihtne ning loogiline. Tulemusena ilutseb laual kaunis ja võluv kook.
Inspiratsioon blogist Kokkamine.


Vaja läheb:
200g vanillivahvleid
100g võid

6tl želatiini
1dl mahla (nt õunamahl)
500-600g vanilli-kohupiimapastat
5sl suhkrut
2 dl vahukoort

Serveerimiseks värskeid/külmutatud marju

Purusta vahvlid köögikombainis, sega juurde sulavõi. Vooderda 24cm läbimõõduga koogivormi põhi ning ääred* küpsetuspaberiga. Suru vahvli-võisegu koogivormi põhja ja tõsta külmkappi tahenema.
Tõsta želatiin kuumakindlasse kaussi, vala peale mahl ja jäta 5-10 minutiks paisuma. Seejärel sulata želatiin vesivannil, lase veidi jahtuda. Samal ajal sega omavahel kohupiimapasta ja suhkur. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja tõsta kohupiimasegu hulka, sega läbi. Viimasena nirista juurde pidevalt segades želatiinisegu. Kata koogivorm (kas suurema kausi või kile/fooliumiga) ning tõsta külmkappi üleöö seisma.

* Koogivormi ääri on väga kaval vooderdada sellise meetodiga: lõika koogivormi kõrgused ja selle ümbermõõdu pikkused ribad. Määri vormi ääred seestpoolt võiga kokku ning kleebi ribad koogivormi seintele. Nii jääb ka koogi äär ilus ja sile.

Tuesday, January 4, 2011

Vanillikreemi keerusaiad


Lõpuks olen minagi jõudnud selle aasta esimese postituseni. Seega, soovin kõigile meeleolukat aastat ja palju põnevaid kokandusalaseid katsetusi! Õues sadas järjekordselt paksu lund ning terve pere oli välja rookima läinud. Kuna mulle selline füüsiline tegevus väga meeltmööda pole, otsustasin muud-moodi kasulik olla. Pärmitaina tegin seekord veidi teise retsepti järgi ning võin öelda, et kerkis väga kenasti ja jäi pehme ning õhuline. Inspiratsiooni saiakesteks sain siit blogist. Tegelikult oli retsept mul juba ammu arvutis oma järge oodanud. Pelgasin veidi seda vanillikreemi valmistamist, sest paaril eelneval korral oli see mul ebaõnnestunud. Tegelikult ei ole hullu midagi. Nipp seisneb selles, et kreemi tuleb hoida madalal kuumusel, pidevalt segada ning ei tohi lasta põhja kõrbeda. Antud kogusest sain umbes poolteist plaaditäit saiakesi.

Vaja läheb:
25g pärmi + 1tl suhkrut
3.5dl piima
1tl soola
1dl suhkrut
~8dl jahu
2-3sl võid

Vanillikreemi jaoks:
2dl piima
2 muna
3sl suhkrut
2sl jahu
1tl vanillisuhkrut

Taina jaoks vedelda pärm teelusikatäie suhkruga. Sega vedeldatud pärm toasooja piimaga. Lisa sool ja suhkur. Vähehaaval hakka lisama jahu, sõtku. Viimasena lisa või ning sõtku seni, kuni tainas muutub läikivaks ja lööb enam-vähem kausi seinte küljest lahti. Pane tainas sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima.
Valmista vanillikreem. Pane üle poole piimast keema. Sega teises kausis munad suhkruga, sõelu juurde jahu ning lisa ülejäänud piim. Kui piim hakkab keema lisa sellele pidevalt segades (vispliga on väga hea segada) juurde munasegu. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades seni, kuni kreem pakseneb (umbes selline hapukoore laadne mass). Võta tulelt ning sega juurde vanillisuhkur. Lase jahtuda.
Kui tainas on kerkinud sõelu lauale jahu. Tõsta tainas lauale ning rulli ristkülikukujuliseks umbes 0.5-1cm paksuseks. Määri vanillikreem tainale ning keera ettevaatlikult kokku. Seejärel lõika umbes 2cm laiused rattad ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soovi korral määri pealt munaga. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni saiad muutuvad kuldpruuniks.