Tuesday, January 4, 2011
Vanillikreemi keerusaiad
Lõpuks olen minagi jõudnud selle aasta esimese postituseni. Seega, soovin kõigile meeleolukat aastat ja palju põnevaid kokandusalaseid katsetusi! Õues sadas järjekordselt paksu lund ning terve pere oli välja rookima läinud. Kuna mulle selline füüsiline tegevus väga meeltmööda pole, otsustasin muud-moodi kasulik olla. Pärmitaina tegin seekord veidi teise retsepti järgi ning võin öelda, et kerkis väga kenasti ja jäi pehme ning õhuline. Inspiratsiooni saiakesteks sain siit blogist. Tegelikult oli retsept mul juba ammu arvutis oma järge oodanud. Pelgasin veidi seda vanillikreemi valmistamist, sest paaril eelneval korral oli see mul ebaõnnestunud. Tegelikult ei ole hullu midagi. Nipp seisneb selles, et kreemi tuleb hoida madalal kuumusel, pidevalt segada ning ei tohi lasta põhja kõrbeda. Antud kogusest sain umbes poolteist plaaditäit saiakesi.
Vaja läheb:
25g pärmi + 1tl suhkrut
3.5dl piima
1tl soola
1dl suhkrut
~8dl jahu
2-3sl võid
Vanillikreemi jaoks:
2dl piima
2 muna
3sl suhkrut
2sl jahu
1tl vanillisuhkrut
Taina jaoks vedelda pärm teelusikatäie suhkruga. Sega vedeldatud pärm toasooja piimaga. Lisa sool ja suhkur. Vähehaaval hakka lisama jahu, sõtku. Viimasena lisa või ning sõtku seni, kuni tainas muutub läikivaks ja lööb enam-vähem kausi seinte küljest lahti. Pane tainas sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima.
Valmista vanillikreem. Pane üle poole piimast keema. Sega teises kausis munad suhkruga, sõelu juurde jahu ning lisa ülejäänud piim. Kui piim hakkab keema lisa sellele pidevalt segades (vispliga on väga hea segada) juurde munasegu. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades seni, kuni kreem pakseneb (umbes selline hapukoore laadne mass). Võta tulelt ning sega juurde vanillisuhkur. Lase jahtuda.
Kui tainas on kerkinud sõelu lauale jahu. Tõsta tainas lauale ning rulli ristkülikukujuliseks umbes 0.5-1cm paksuseks. Määri vanillikreem tainale ning keera ettevaatlikult kokku. Seejärel lõika umbes 2cm laiused rattad ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soovi korral määri pealt munaga. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni saiad muutuvad kuldpruuniks.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment