Tuesday, March 1, 2011

Mõnusalt pähkline kakaokook vahukommitäidisega


Seda kooki maiustas meie pere Eesti iseseisvuspäeval. Pole just kõige isamaalisem küpsetis koos vahukommide ja võõramaiste pähklitega, kuid maitses sellegipoolest hästi ja üllatavalt huvitavalt. Kui vahukommid ei meeldi, siis ei tasu ka neid täidiseks panna. Vahukomm oma veniva tekstuuriga võib mõnele vastumeelne olla. Alternatiivina võib vahele leiutada kas siis mingi šokolaadi- või võikreemi või hoopiski purustada Kasekese komme natukese kohupiimakreemiga. Ühesõnaga, variante täidiseks on rohkem kui üks. Pean ka tõdema, et pole kunagi originaalretsepti järgides nii palju muudatusi teinud. Seda siis lihtsalt sellistel põhjustel, et vahetevahel muutus taina segamine füüsiliselt võimatuks ning mõne komponendi kogus pani mind enne lisamist sügavalt kahtlema. Originaalretsepti ma maha siiski ei laida. Pigem olen ise loomult selline kõrvalekalduv ja püsimatu. Aga originaalretsept on pärit Toidutarest.  Kook oli mahlane, parajalt pähkline ning nauditav. Suured pähklisõbrad võivad pähklikogust isegi veidi suurendada.

50g võid
100g kreeka pähkleid
220g vahvleid (panin pooled vanilli, pooled kakao)

5 muna
8sl fariinisuhkrut
1tl soola
2.5tl vanillisuhkrut
1dl kakaod
2dl hapukoort
4.5dl jahu
2dl kookoshelbeid

vahele: 4.5dl vahukomme (u.90g)
glasuur: 200g tumedat šokolaadi, 3sl võid, 3sl piima
kaunistuseks: 2-3 Kasekese kommi

Haki pähklid, purusta vahvlid köögikombainis peeneks. Sulata või ning sega pähklite ja vahvlipuru hulka. Vooderda 24cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga, ääred määri võiga. Raputa pool pähkli-vahvli segust vormi põhja. Aja ühtlaselt laiali (see ei ole koogipõhi ning ei pea katma kogu vormi põhja). Nüüd vahusta munad, lisa fariinisuhkur, sool ja vanillisuhkur. Sõelu hulka kakao ja vahusta ühtlaselt läbi. Lisa hapukoor ja vähehaaval jahu. Viimasena lisa kookoshelbed. Vala pool tainast koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Aseta koogipõhi tordialusele nii, et pähkli-vahvlisegune pool jääks peale poole. Laota vahukommid ühtlaselt põhjale (vajaduselt väiksemaks hakitud). Nüüd küpseta järgmine kiht, selleks toimi sama moodi- raputa vahvli-pähklisegu põhjale ning kalla tainas peale. Küpseta 30 minutit. Seejärel kummuta kuum koogipõhi vahukommide peale nii, et pähkli-vahvli pool jääks peale poole. Aseta koogile mõni raskem asi peale, et vahukommid ühtlasemalt sulaksid (Panin koogipõhja peale koogivormi aluse, ning sellele tõstsin raskuseks peale poole liitrise mahlapaki. Nii sulasid vahukommid ühtlaselt).
Kui kook on jahtunud siis valmista glasuur. Selleks sulata veevannil šokolaad koos või ja piimaga. Määri ühtlaselt koogile. Kaunistuseks hakkisin Kasekese kommid ja puistasin ühtlaselt koogile.

No comments:

Post a Comment