Wednesday, March 23, 2011
Meeldiv üllataja - Monkey bread ehk ahvileib
Kes meist ei oleks söönud kaneelirulle? Mulle nad igaljuhul maitsevad väga. Juba kaneelirullide maitse ja lõhn on koduselt kutsuvad. Nägin Nami-namis ahvileiva retsepti kuid olin selle suhtes veidi skeptiline. Ei suutnud uskuda, et kaneelirullidele oleks vastast. Aga võta näpust, eksisin. Tänase seisuga võin öelda, et ahvileib tõukas kaneelirullid troonilt. Küpsetis on mõnusalt õhuline, kohev, magus ja mahlane. Uskumatult hea!
50g pärmi + 3tl suhkrut
5dl piima
25g võid
0.5dl suhkrut
0.5tl soola
11-12dl jahu
Kastmiseks: 50g võid
Kaneelisuhkur: 200g suhkrut ja umbes 3sl kaneeli (seda viimast siis maitse järgi pigem)
Valmista pärmitainas. Selleks sega pärm 3 teelusikatäie suhkruga, lase veidi seista kuni on vedel. Soojenda piim käesoojaks. Sulata või ning sega piima hulka. Lisa suhkur ja sool ning sega seni kuni suhkur on enam-vähem lahustunud. Viimasena lisa vähehaaval jahu. Sõtku või sega (mina sain suure puust lusikaga segades väga kenasti hakkama) kuni tainas ei hakka enam nii kergelt kausi seintele kinni. NB! jahud on erineva vedelikuimavusega, nii et jälgi hoolikalt, et tainas liiga tihkeks ei läheks. Pigem veidi pehmem tainas, kui kuiv ja puine. Seejärel kata kauss rätikuga ning aseta sooja kohta tunnikeseks kerkima (mina panen kausi koos tainaga kraanikaussi kuuma vee sisse ulpima).
Valmista ette vorm- määri 24cm koogivormi ääred ja põhi võiga (kui tahad, et ahvileiva keskele jääks auk, aseta vormi keskele muffini- või brüleevorm). Kui tainas on kerkinud sulata või. Madalas kausis sega omavahel suhkur ja kaneel. Pista käed sulavõi sisse ning veereta tainast pingpongi palli suurune pallike. Kasta tainapall sulavõisse ning seejärel veereta kaneelisuhkrus. Tõsta pallike vormi. Toimi samuti ka ülejäänud tainaga ning täida koogivorm ühtlaselt tainapallikestega. Küpseta 220 kraadi juures umbes 30 minutit. Kui ahvileib on küpsenud, eemalda ettevaatlikult vorm ning soovi korral kummuta küpsetis serveerimisalusele. Maitseb hästi nii külmalt kui ka soojalt.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment