Tuesday, February 22, 2011

Keeksikesed ehk cupcakes ricotta-võikreemiga



Ma olin üks nendest, kes ei teinud cupcake'il ja muffinil vahet. Tundus täitsa üks ja sama värk olevat. Aga võta näpust, eksisin. Lähtudes Perenaine.ee'st, on tassikookidel suhkru ja rasvaine osakaal jahuga võrreldes suurem. Suhkur ja rasvaine mõjutavad muna kalgendumist, seega on küpsetis õrnema tekstuuriga kui muffin. Erinevalt muffinitest on tassikoogid alati pealt kaunistatud. Aga kui Sinu jaoks ei ole vahet, kas tegemist on muffini või cupcake'iga, siis ära vaeva enda pead liigitamisega. Lõppude lõpuks on kõige põhilisem see, et küpsetis oleks maitsev. Huvi pärast proovisin siis need tassikoogid järgi, ja seda Kätrini retsepti  abiga. Hoolimata kroonilisest laiskusest ei saanud ma mitte mööda vaadata faktist, et cupcake peab ALATI olema pealt kaunistatud. Olemasolevatest ainetest leiutasin huvitava kreemi, millega jäin väga rahule. Ja asja juures oli veel toredam see, et leidsin oma kauaotsitud tordipritsi üles. Oh seda vasikavaimustust, kui ma erinevaid otsikuid proovides ei suutnud ära imestada, kui ilusaid mustreid on võimalik teha. Seekord püüdsin siiski tagasihoidlik olla ja läksin klassikalist teedpidi. Lõppkokkuvõttes võin öelda, et mulle väga maitsesid need kurikuulsad tassikoogid. Küpsetis näeb ilus ja ahvatlev välja ning peale selle maitseb patuselt hästi!

Vaja läheb:
1.6dl (100g) jahu
4sl suhkrut
1.5tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
1tl vanillisuhkrut
5sl kakaod (mõrudat)
40g toasooja võid
1 muna
1.2dl piima

Kreem:
200g ricotta kohupiimakreemi
6tl kakaod (mõrudat)
40g võid (toasooja)
4sl suhkrut

Sega omavahel jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillisuhkur. Sõelu hulka kakao ning sega ühtlaseks. Lisa toasoe või ning töötle purutaoliseks massiks. Teises anumas klopi lahti muna ning lisa piim. Klopi ühtlaseks ning vala pool segust taina hulka ning sega läbi. Nüüd vala ka ülejäänud munapiim taina hulka ja sega õrnalt täpselt seni, kuni kõik on ilusti segunenud (väldi üle segamist, muidu saad kõvad koogikesed). Kuumuta ahi 170 kraadini. Jaota tainas muffinipaberiga kaetud muffinivormidesse ning küpseta 20-25 minutit. Lase jahtuda.
Kreemi jaoks vahusta miksriga ricotta kohupiimakreem, kakao, või ja suhkur. Kui või pole piisavalt soe võib kreem alguses tükiline jääda. Selle probleemi lahendamiseks pistsin ma kausi 1-2 minutiks ahju ja seejärel vahustasin uuesti läbi. Tõsta kreem tordipritsi (või kilekotti, kuhu ühte otsa tee pisike auguke) ning pritsi kreem loominguliselt muffinitele.

No comments:

Post a Comment