Wednesday, February 9, 2011

Ricotta-toorjuustukook iirise- ja krõmpsuva pähklikattega


Teate seda tunnet, kui midagi eriti hästi välja tuleb? See on rõõmu, rahulolu ja ma-sain-hakkama tunne. Vot see kook tegi mind rõõmsaks, sest see näeb nii ahvatlev ja hea välja, et ei oskagi midagi rohkemat tahta. Ricotta on küll üsna kuiv ja teraline, aga toorjuust koos hapukoorega annavad ricottale paraja siidisuse. Mõnusalt kreemjas täidis koos suussulava iirise ja krõmpsuvate pähklitega moodustavad ideaalse koosluse. Ja see ei ole niisama kiidulaul, see kook on tõesti seda väikest aega väärt!

Vaja läheb:
150g Digestive küpsiseid
75g võid

400g ricotta kohupiima
200g toorjuustu
5sl suhkrut
2tl vanillisuhkrut
4 muna
75g hapukoort (20%)

3sl suhkrut
100g pähkleid (nt pähklisegu)
150g iiriseid
2sl võid
3sl piima

Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vooderda 24cm koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Suru küpsisepuru koogivormi põhja ja tõsta külmkappi.
Täidise jaoks sega omavahel ricotta, toasoe toorjuust ja suhkrud. Lisa ükshaaval pidevalt segades munad. Viimasena sega juurde hapukoor. Vala täidis koogivormi ja küpseta 140 kraadi juures 40-50 minutit (Jah, kook jääb veidi võdisev). Lülita kuumus välja ja lase järelküpseda. Kui ahi on maha jahtunud, tõsta kook välja natukeseks jahtuma. Seejärel lase külmkapis üleöö seista.
Katte jaoks rösti pähklid kuldpruuniks, lisa suhkur ja lase sellel sulada. Sega veidi ning jäta jahtuma. Kuumakindlas kausis sulata iirised koos või ja piimaga. Saadud kaste vala koogile ning aja ühtlaseks (tuleb üsna kiiresti tegutseda, sest külmkapikülmal koogil taheneb iirisekaste kiiresti). Raputa peale röstitud pähklid. Enne serveerimist lase veel vähemalt tunnike külmkapis seista.

21 comments:

  1. See näeb täiesti kohutavalt isuäratav välja!!!! Ricotta on üks mu lemmikutest ja sellest võib saada vägagi juustuse koogi ja see iiris... Suurepärane!:)

    ReplyDelete
  2. Ossaaa, kui ahvatlev. Seda ma pean küll proovima :)

    ReplyDelete
  3. See oli lausa tõeline hitt! Ja jube maitsev, ma jäin väga rahule. Soovitan kindlasti proovida :)

    ReplyDelete
  4. Issand, kui isuäratav! Seda peaks küll proovima :)

    ReplyDelete
  5. Sai ära proovitud. Ja see on tõesti hitt!!! Nii hea, et tänu jumalale, et pean seda kirjutama, mitte ütlema, sest see kook viis lihtsalt keele alla.
    Nämm......!!!

    ReplyDelete
  6. Nii hea meel, et nüüd saan vaimustust ka Sinuga jagada :) !

    ReplyDelete
  7. väga ahvatlev! kindlasti proovin ära! :)

    ReplyDelete
  8. See on meie pere lemmik kook. Kindlasti väärt proovimist :)

    ReplyDelete
  9. Proovisin ka ära, palju parem, kui ainult toorjuustust kook. Mõnus kreemine, karamell ja krõmpsuvad pähklid mmmmmmmm :)

    ReplyDelete
  10. Nii hea, et teen juba teist korda, seekord töökaaslasele synnipäevalauale.

    ReplyDelete
  11. Rõõm kuulda, see on üks tõeliselt hea kook!

    ReplyDelete
  12. Sain töökaaslase juures seda kooki. Ta ei tahtnud retsepti avaldada. Seega tulin koju ja kohe googeldasin. Leidsingi retsepti siit. Ostsin komponendid juba ära ja lähen nüüd kohe tegema, et saaks naistepäevaks lauale panna ja ka teistega maitseelamusi jagada. Aitäh nii hea retsepti eest.

    ReplyDelete
  13. Aitäh, mul on hea meel! Loodan, et ka teised jagavad Sinuga vaimustust :)

    ReplyDelete
  14. Superhea kook :) Midagi magusasõltlastele :P

    ReplyDelete
  15. Kas ükskõik millise firma toorjuust, iirised ja kohupiim või peaks mingi kindla firma omi eelistama? Ja kas 10- või 20%-line hapukoor?

    ReplyDelete
  16. Mina kasutan tavaliselt Tere, Philadelphia või Excuisa toorjuuste. Ricotta kohupiima soovitan osta sellist, mis on kas karbis või kandilises pakendis. Iirised on enamjaolt kõik üsna sarnased, nendest ei oska kindlat soovitada. Ja hapukoor ikka 20% :)

    ReplyDelete
  17. Miks see kohupiim karbis või kandilises pakendis peab olema? Kas see Otto (http://www.estover.ee/Tootekataloog/images/kaubad/2034.jpg) oma pole hea variant?

    ReplyDelete
  18. Seda mõtlesingi, täitsa kandiline tavaline kohupiima pakend :) Pidasin silmas seda, et valiksid ikka selle teralise kohupiima, mitte kreemilaadset varianti.

    ReplyDelete
  19. Tundub väga hea! Mul tekkis küsimus, kas iirisekastme võib ka koogile eelmisel päeval valmis teha ja lasta üleöö seista? Tänan vastuse eest.

    ReplyDelete