Thursday, February 9, 2012
Õrn ja õhuline kohupiima-toorjuustukook
Tegemist on ühe lihtsa kuid erilise kohupiimakoogiga, millele annab natukene ebatavalisema külje kohev tekstuur. Munavalgete vahustamine teeb koogi mahlaseks ja õhuliseks. Valmistusprotsess on väga lihtne kuid oluline on varuda kannatust ja lasta koogil täielikult maha jahtuda ning külmkapis veidi seista. Ühtlasi on ka tegemist minu ja mu perekonna lemmik kohupiimakoogiga.
Vaja läheb:
125g võid
1 muna
2sl suhkrut
4dl jahu
5 muna
300g maitsestamata kohupiimapastat
400g toorjuustu
~11sl suhkrut*
soola
Valmista koogipõhi. Selleks sega omavahel jahu ja suhkur, lisa või ning töötle tainas purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ning sõtku kuni saad ühtlase taigna. Kui tunned, et tainas on liiga kuiv ja mureneb, lisa väike sorts vett (1-2sl). Vooderda 24cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning suru tainas vormi põhja ning selle äärtele. Kindlasti arvesta seda, et täidist tuleb üsna palju ja koogi ääred tuleks teha üpris kõrged, umbes 4-5cm.
Täidise jaoks eralda munakollased munavalgetest. Sega munakollaste juurde kohupiimapasta ja toasoe toorjuust ning suhkur ja aja kergelt vahule. Lisa munavalgetele noaotsatäis soola ning vahusta munavalged tugevaks vahuks. Tõsta 1-2sl munavalgevahtu toorjuustutäidisele ja sega ühtlaselt kuid õrnalt läbi (see on hea selle pärast, et kogu ülejäänud munavalgemass seguneks kergemini). Lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega õrnalt läbi. Päris järjekindla piinlikkusega ei pea segama (täidise sisse võivad jääda mõned valged vahutükikesed) kuna kui liiga palju segada, kaotab täidis oma õhulisuse. Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 170 kraadi juures 50-60 minutit. Kui küpsetusaeg on läbi, tee ahjuuks veidi lahti ja jäta kook ahju jahtuma. Hiljem jahuta kooki toatemperatuuril ning kui on täielikult jahtunud tõsta külmkappi mõneks tunniks seisma.
*Suhkrut pannakse eelkõige maitse järgi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tegin sellele su iirise-pähklikatte peale, aga ütleme nii,et su ricotta-toorjuustukook oli parem. Selle koogi põhi oli kõva ja jahune, nii palju muna ma ka sisse ei paneks, äärtest oli pisut omletine.
ReplyDeleteEks igaühel kujunevad omad lemmikud. See "omletisus" võis tulla ka vähesest segamisest. Ja põhja kohta ma ei oska kommenteerida, tavaliselt see muretaigen jääb selline mõnus küpsisene, aga eks ta ongi veidi kuiv ka.
ReplyDeleteOlen seda kooki teinud nüüdseks juba vist 10X. Imeline- tõeliselt õhuline. Kuna kook sisaldab toorjuust võiks arvata, et tegu on raskema koogiga aga oh ei. Väga-väga maitsev. Olen koogi peale visanud ka erinevaid külmutatud marju ja SUPER ! Tänud !
ReplyDeleteSeda on ainult rõõm kuulda! Aitäh tänusõnade eest.
ReplyDeleteTegin kooki äsja lihavõteteks. Kukkus hästi välja ja maitses kõigile, nii suurtele kui väikestele.
ReplyDeleteTäidisesse panin 5-6 sl (ca 1 dl) suhkrut ja täitsa piisas. Serveerisime koos hapuka maasika toormoosiga.
Minul oli kodus suhkur otsa saanud, aga oli moosisuhkurt ja tulemus sai suurepärane. Nimelt olen praepanni katnud täistera vormisaiaga ja katteks 2*400gr kohupiimakreemi 2~3 muna rosinaid ja sügisel õunaliistakaid ning maitse järgi moosisuhkurt(aitab kohupiima siduda). Küpsetan~ 200 kraadi juures umbes 20min
ReplyDelete