Wednesday, September 21, 2011

Suur seenepirukas



Mulle väga maitsevad toidud seentest ja ma ei ole kunagi aru saanud inimestest, kes seeni ei söö. Aga see selleks, maitse üle ei vaielda. Minu arvates peab ühes õiges seenepirukas olema võimalikult palju seeni. Selles pirukas võib kasutada nii värskeid- kui ka soolaseeni. Värsked seened tuleb muidugi ennem kuumtöödelda või kupatada. Soolaseened tuleb eelnevalt likku panna, et pirukas hirmsoolane ei jääks. See seenepirukas siin on mõeldud kindlasti külmast peast söömiseks, sest täidise sees olev muna-juustu-hapukooresegu tahab jahtudes veidi taheneda. Nii et ei tasu muretseda, täidis ei kuku ega pudise kuidagi moodi välja. Seda pirukat on hea valmistada ka sünnipäevadeks või muudeks tähtpäevadeks, hea külalistele pakkuda.
Tagina retsept on pärit Perenaine.ee lehelt.

Vaja läheb:
5dl jahu
150g võid
200g hapukoort
soola

7dl seeni (nt soolaseened)
2 sibulat
~75g juustu
2 keedumuna
2sl hapukoort
1 muna
1sl hakitud tilli
soola, pipart

Määrimiseks: muna

Taigna jaoks sega jahu, sool ja või purutaoliseks massiks. Lisa hapukoor ning sõtku või sega taignaks. Vormi taignast pall ning jäta täidise valmimise ajaks külmkappi.
Täidise jaoks valmista ette seened (vajadusel kupata või leota) ja haki väikesteks tükkideks. Keeda 2 muna ning haki peeneks. Haki sibul ning pruunista pannil klaasjaks. Riivi juust. Sega omavahel seened, munad, sibul, juust. Lisa üks lahtiklopitud muna, hapukoor, till, sool ja pipar ning sega ühtlaseks massiks. Võta külmkapist taigen ning rulli küpsetuspaberi peal üsna õhukeseks suureks ristkülikuks. Tõsta ristküliku keskele horisontaalse "triibuna" täidis ning laota taina ääred täidisele, nii et kogu täidis oleks kaetud ja moodustuks priske vorst. Soovi korral määri pirukas pealt munaga ning küpseta 180 kraadi juures seni, kuni pirukas tõmbub pealt kuldpruuniks. Enne serveerimist lase täielikult jahtuda.

No comments:

Post a Comment